Prima pagină » Știri » DNA, sechestru pe trei fabrici în dosarul Murfatlar

DNA, sechestru pe trei fabrici în dosarul Murfatlar

DNA, sechestru pe trei fabrici în dosarul Murfatlar
Mai multe pe gandul.info

Pe 11 noiembrie DNA anunța că procurorii au extins acuzațiile la 41 de persoane și nouă firme în cazul de evaziune fiscală privind compania de vinuri Murfatlar, prejudiciul ridicându-se la aproape 600 de milioane de lei. Este vorba de oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, acuzați de infracțiuni de abuz în serviciu și evaziune fiscală și conexe infracțiunilor de evaziune fiscală.

Totodată, au fost puse sub acuzare nouă firme pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracținuilor de evaziune fiscală.

Astfel, sunt cercetate companiile S.C. Murfatlar România S.A., S.C. Euroavipo S.A., S.C. Bartenders Distilleries S.R.L., S.C. Visteria Industries S.R.L., S.C. Oana Management S.R.L., S.C. Compania de Supraveghere IC S.R.L., S.C. General Gas Management S.R.L., S.C. Dante”s Management S.R.L. și S.C. Hecta Viticol S.R.L.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile S.C. MURFATLAR ROMÂNIA SA, S.C. EUROAVIPO S.A și S.C. BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul celorlalte firme sus menționate, toate societăți deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe, Cîrciumaru Constantin, precum și de inculpații Popescu Gheorghe Cosmin, Vasilescu Cătălin Florian și Săvoiu Sorin Vasile, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care anumi ți funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, transmite DNA.

Potrivit procurorilor, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți, sustragerea de la plata TVA, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive și îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor.

George Ivănescu, Cătălin Bucura, Zlotea Ghorghe, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Săvoiu și Constantin Cârciumaru au fost arestați preventiv, la data de 18 octombrie 2016, pentru 30 de zile în urma deciziei magistraților Curții de Apel București. Alte trei persoane au fost arestate la domiciliu.

Citește și