DNA SOMEAZĂ SENATUL să trimită toate documentele în cazul Șova și a celorlalte cereri ale procurorilor. REACȚIA lui Tăriceanu
Direcția Națională Anticorupție a făcut o nouă solicitare către Senat, prin care cere, din nou, toate înscrisurile în cazul cererii de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova, dar și al celorlalte solicitări de acest fel din perioada 2014-2015. De data aceasta, procurorii DNA somează Senatul să trimită aceste documente până miercuri, 22 aprilie. În caz contrar, transmite DNA, Senatul ar „obstrucționa justiția”.
„Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă. În prezenta cerere se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”, a transmis DNA, sub semnătura procurorilor Constantin Claudiu Dumitrescu și Uncheșelu Jean.
Tăriceanu: „Nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut”
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ironizat procurorii DNA, după ce aceștia au cerut toate înscrisurile referitoare la cererile de reținere și arestare preventivă în 2014 și 2015. Liderul PLR a precizat, în mai multe rânduri, că toate documentele sunt publice și se află pe Senatului, procurorii putând lua respectivele acte de acolo. „Nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluții tehnologice care au apărut”, a spus Tăriceanu.
Săptămâna trecută, DNA a trimis două solicitări către Senat prin care cerut toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție, în 2014 și 2015, precum și documentele în cazul senatorului Dan Șova.
„Este o cerere inedită”, a comentat atunci președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În plus, acesta a explicat, la finalul ședinței Biroului Permanent, că nu vor răspunde solicitării DNA până când Ministerul Justiției nu va formula cererea, așa cum, susține el, prevede procedura.
„Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, elementul de fond și cel de formă. Este vorba despre solicitarea Parchetului de a transmite toate documentele, deciziile, actele oficiale ale Senatului, aici nu există niciun fel de reținere, sunt documente publice, ele vor fi transmise. A doua parte, cea de formă, instituțională, comunicarea va fi făcută conform regulilor instituționale, care trebuie să funcționeze, între Senat și justiție. Prin urmare, cerera trebuie să fie adresată de ministrul Justiției, ca urmare a solicitării făcute de DNA, de aceea BP a hotărât să sesizăm MJ pentru ca solicitarea să fie făcută conform regulilor procedurale. Dar pe fond, solicitarea este în atenția noastră, vom da curs cu toată promptitudinea, de îndată ce vom fi sesizați din punctul de vedere pe care vi l-am spus”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței din 15 aprilie.
Mai mult, premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că „senatorii nu sunt angajații unui procuror DNA” și că a vorbit despre acest aspect cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
„Există situații în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniștrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Președintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. „Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituții” și mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general și o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituții. Senatorii nu sunt angajații unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajații Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.
Redăm comunicatul integral transmis de DNA:
„Direcția Națională Anticorupție revine cu o nouă cerere adresată președintelui Senatului dl. Călin Popescu Tăriceanu prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul ȘOVA DAN-COMAN este cercetat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. (detalii comunicat 494 din 13 martie 2015).
Concret, DNA cere predarea:
1. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman;
2. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.
Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă”.
În prezenta cerere se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.
Precizăm că alte două cereri similare fuseseră trimise președintelui Senatului, de către procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.
Subliniem că afirmațiile făcute în spațiul public potrivit cărora cererile anterior menționate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și al Ministerului Justiției, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situația cererii de încuviințare a reținerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului).
Or, în situația de față, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă”.