DNA: Vameșii de la Albița stingeau lumina când primeau mită, negociau și, uneori, dădeau rest
Vameșii de la Albița trimiși în judecată de procurorii anticorupție se fereau, în unele situații, să ceară explicit mită și alegeau locuri slab luminate în care să primească banii, iar în alte cazuri acționau fără nicio reținere, negociau și chiar le dădeau rest celor lăsați să treacă granița.
Informațiile sunt prezentate în rechizitoriul prin care Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași a trimis în judecată 22 de lucrători și controlori vamali de la Biroul Vamal Albița.
Inițial, pentru adunarea probelor au fost folosiți doi investigatori români sub acoperire, a căror activitate a fost însă „percepută ca fiind suspectă” atât de către vameșii români, cât și de către cei moldoveni. În aceste condiții, DNA și Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova au alcătuit o echipă comună de anchetă, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean.
Acesta a pretins că desfășoară activități de coletărie pentru societăți din Republica Moldova, pe traseul Chișinău – Brașov (de unde erau preluate colete de la un autocar al firmei Atlassib, care venea din Italia) și retur, și a tranzitat astfel frontiera în perioada 2.07-22.10.2013 la volanul unei autoutilitare, prin punctele vamale Albița (România) și Leușeni (Moldova), se precizează în rechizitoriu.
Potrivit procurorilor anticorupție, activitatea investigatorului moldovean „a relevat, pe de o parte, că de regulă, urmare probabil a acțiunii DNA din 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe polițiștii de frontieră), lucrătorii vamali din Vama Albița s-au manifestat cu prudență în a-i pretinde în mod explicit sume de bani cu titlu de mită, adoptând un comportament disimulat pentru a-și exprima pretențiile bănești: gestică, mimică, folosirea de expresii cu subînțeles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor, solicitări de descărcare a coletelor în vederea efectării controlului amănunțit, tergiversarea controlului etc.”, se arată în documentul citat.
Pe de altă parte, au existat și situații în care, sfidând orice instinct de autoprotecție, lucrătorii vamali i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora, au dat chiar rest ori i-au pus în vedere ca la trecerile ulterioare să-și facă un obicei din a le da mită, susțin anchetatorii.
Astfel, într-una dintre zilele când a trecut frontiera, investigatorul s-a prezentat în vama Albița, pe sensul de intrare dinspre Republica Moldova, la volanul autoutilitarei încărcate cu pachete pentru cetățenii moldoveni aflați la muncă în Italia – printre acestea aflându-se, demonstrativ, și 11 sticle cu vin. După efectuarea controlului de către poliția de frontieră, a fost preluat de către un lucrător vamal care l-a chestionat cu privire la mărfurile transportate, acesta constatând personal că în interiorul microbuzului se află cantitatea de 7,25 litri de vin, și nu 4,5 litri, cât declarase investigatorul.
„Ulterior, cei doi s-au deplasat la cabina vameșilor, unde inculpatul i-a cerut explicit investigatorului o sumă de bani pentru a-i permite accesul în România”, se menționează în rechizitoriu.
Solicitarea mitei, primirea acesteia și chiar și faptul că vameșul a dat rest reies din înregistrarea convorbirii.
„Hai! Uăii, da’ cum? N-ai pregătit până acu’?”, i-a spus vameșul investigatorului sub acoperire, indicându-i cum să se poziționeze pentru a nu fi observat de alte persoane: „Mișcă-te mai repede! Stai mai înspre ușă așa, mai sprijinit de ușă! Așa!…Uăi, vină mai încoace! Ăiii să-mi bag p…a”.
În aceste condiții, mai arată DNA în rechizitoriu, investigatorul i-a dat inculpatului o bancnotă de 50 lei, acesta restituindu-i 30 lei (!). „Îi mult uă (…) Îi mult, stai că-ți dau rest. Așteaptă oleacă! Stai așa”, i-a spus lucrătorul vamal, care i-a permis apoi intrarea pe teritoriul României cu întreaga cantitate de 7,25 litri, vin după înregistrarea mijlocului de transport în fișa de evidență proprie.
Un număr de 22 de lucrători și controlori vamali din cadrul Biroului Vamal Albița au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, în 17 decembrie, de către procurorii DNA Iași.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vaslui.