O constănțeancă a reușit să obțină în instanță anularea unei hotărâri a Consiliului Local, pe motiv că aceasta este formulată greșit din punct de vedere gramatical.
Inocenția Zissu a analizat documentul împreună cu tatăl ei, profesor de limba română. Astfel, cei doi au constatat că un articol din respectiva hotărârea de consiliu era un enunț afirmativ legat de un altul cu valoare de negație prin conjunția „și”. Așadar, o negație a negației, relatează Digi24.
„Am zis și chiar am materializat să mut o oră de limba română din clasă, în sala de judecată”, a spus femeia. „O lege care cere omului să nu fie om este imposibil de aplicat! Deci, am demonstrat și acest lucru”, a adăugat ea.
Profesorii de limba română îi dau, de asemenea, dreptate Inocenției Zissu: „Evident, da, este o negație a negației acolo și reformularea este absolut necesară”, a precizat prof. Bianca Ibadula referindu-se la respectivul document.
Tototdată, Radu Matei, consilier local, a afirmat că hotârârea ar trebui readoptată după aplicarea corecturii necesare.
„Hotărârea ar trebui să rămână validă, să fie abrogată hotărârea prezentă și să fie readoptată într-o formulă corectă gramatical. Problema este că, din câte înțeleg, a costat destul de mult constănțenii și ar trebui ca aparatul executiv al consiliului să fie puțin mai atent la redactarea acestor hotărâri”, a afirmat acesta.
Femeia care a dat în judecată Consiliul Local a câștigat 2.100 de lei, bani ce vor fi plătiți din buzunarele cetățenilor. Drept urmare, unii constănțeni s-au arătat ușor nemulțumiți de această situație.
„Sunt lucruri mult mai importante decât asta!”, a spus o femeie.
Potrivit sursei citate, mult discutatul articol al hotărârii se referea la legalitatea hrănirii animalelor pe stradă. Până la abrogarea hotărârii de consiliu, cei care ofereau de mâncare câinilor și pisicilor în spațiul public riscau amenzi între 500 și 1.000 de lei.