Aproape 1 la sută din populația generală a României a donat sânge în 2006, adică 15 donări la o mie de locuitori, acestea acoperind mai puțin de jumătate din cantitatea solicitată de unitățile sanitare pe parcurul a 12 luni.
Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătății Publice, în 2006 au fost recoltate 326.153 unități de sânge total și 2.322 de afereze. Raportat la 2005, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 7,5 la sută pentru donarea de sânge total și o creștere cu 43,5 la sută pentru donarea prin procedura de afereză. Solicitările spitalelor sunt onorate diferit de la o zonă la alta, în 2006, 43.802 unități de sânge total fiind trasferate între centrele de transfuzie sanguină.
Solicitatrea cea mai mare de sânge și componente sanguine este înregistrată în Capitală. Astfel, aproape 30 la sută din cererea pe țară la concentrat eritorcitar, 35 din cererile pe țară la plasmă proaspătă congelată și aproape jumătate din cererea pe țară pentru concentrat trombocitar sunt pentru București.
Pentru diminuarea necesarului de sânge, autoritățile recurg frecvent la campanii naționale care promovează donarea voluntară și neremunerată. În acest sens, prin campania "Dăruiește viata. Donează sânge", parte a unui proiect derulat de către Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, în parteneriat cu Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge și care a fost finanțată de Ministerul Sănătății Publice prin programul Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, au fost colectate, în 2006, peste 60.000 de unități de sânge donate voluntar și neremunerat, iar din 2004, 110.000 unități.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro