Doar 10% din fructele și legumele importate sunt controlate
Merele, roșiile și portocalele sunt primele pe lista alimentelor care conțin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt românești, iar restul fructelor, în mare parte citrice, sunt aduse din țări non UE.
„Există riscul, dacă nu controlezi, să ai situații cu depășiri de limită de pesticide. Noi controlăm în continuare și având în vedere cazul recent unde s-au încriminat inclusiv portocale putem declanșa un control mai susținut”, susține Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, potrivit televiziunilor de știri.
„Controlăm importurile din toate țările, nu doar din Turcia, atât din zona euro, cât și cele terțe, avem la ora actuală peste 480 de probe recepționate. Deocamdată nu sunt depășiri de pesticide, se face un control general, nu se ia fiecare bucată, e imposibil, nu se face nicăieri în lume”, a precizat Andrei Butaru, președinte ANSVSA.
În primele 10 luni ale anului trecut au fost importate aproape 160.000 de tone de citrice. O treime dintre acestea sunt aduse din Turcia. În cazul în care substanțele folosite pentru tratarea plantelor sunt folosite în exces, primii afectați sunt copiii și vârsticii.
„E.coli e un germen, pesticidele sunt din altă clasă, substanță chimică, acolo vorbim de alte simptome, dozele mari pot duce la afecțiuni neurologice, pot fi dureri de cap, pierderea echilibrului”, a explicat Șerban Damian, nutriționist.