Doar 2% din populația țării donează sânge. Cererea spitalelor este foarte mare

Doar 2% din populația țării donează sânge. Cererea spitalelor este foarte mare
Publicat: 14/06/2017, 15:43
Actualizat: 14/06/2017, 21:14

„Situația donatorilor este aceeași, nu am reușit să creștem numărul lor așa cum ne-am fi dorit, să ajungem măcar la media europeană, care este în jur de 6%, dar noi sperăm că încet-încet, îi facem pe oameni să vină să doneze sânge prin campaniile pe care le avem. Nu am reușim să depășim cifra de 2%, deși în București a crescut colectarea față de anii trecuți, însă nu suficient. În București sunt 60 de spitale care solicită sânge de la noi, cererea de sânge este foarte mare. Cel mai mare consumator de sânge este Institutul Clinic Fundeni pentru că acolo este transplantul de ficat, transplantul medular, acolo este și oncologia pentru că niciun tratament de cancer nu se face fără suport transfuzional. Mare nevoie de sânge au și spitalele de urgență și mai avem și trei spitale mari de copii unde vin copii din toată țara”, a declarat Doina Goșa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Reprezentanții centrului spun că nu pot onora cererea zilnică de sânge a spitalelor și că cel mai greu este în perioada de vacanță.

„Perioadele cele mai grele pentru noi sunt aceste mini-vacanțe, care apar sistematic în preajma Crăciunului, Paștelui pentru că oamenii pleacă în vacanță și nu vin în număr mare să doneze, însă spitalele au aceeași cerere pentru că pacienții nu au vacanță. Oamenii pot fi motivați de grija că pot ajuta un om. O pungă de sânge salvează viața pacientului din spital. În țară, situația nu este mai gravă decât în București pentru că în țară, cererea este mai mică. Toate cazurile grave, toate accidentele majore se aduc în centrele universitare sau în Capitală”, a adăugat Doina Goșa.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, Centrul de Transfuzii București împreună cu voluntarii de la Crucea Roșie au organizat în Piața Universității un centru mobil de transfuzie pentru a încerca să determine cât mai mulți oameni să doneze.

Voluntarii Crucii Roșie au simulat o intervenție de urgență în care trei victime ale unui cutremur au avut nevoie de prim ajutor și de îngrijire la fața locului.

„Este prima dată când am donat. Întâmplător am trecut pe aici și m-am hotărât să donez. Ar trebui făcute mai multe astfel de campanii pentru că oamenii se urnesc mai greu să ajungă la centru de transfuzii. Mă simt mândră că am reușit să fac acest pas, cred că până acum mi-a fost teamă, dar acum mă simt foarte bine. Ar trebui ca toți să apelăm la un dram de bunătate și să ne gândim că poate vreodată vom avea și noi nevoie de sânge”, a spus Oana, 40 de ani.

Donator de sânge a fost și ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a explicat că va reorganiza marile centre de transfuzii din țară.

„Am o strategie pentru reorganizarea centrelor de sânge și voi începe prin a organiza patru puncte de testare, prin metode moderne care se aplică la nivel european. Aceste centre vor fi în Timișoara, București, Iași și Cluj. Se va face o procedură de achiziție pentru acestea. (…) Dintr-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, sângele ajunge în cea mai mare parte la copii, la vârstnici și la persoanele care au nevoie, care au suferit intervenții chirurgicale. Singurul mod prin care putem avea sânge nu mai ține de lanțuri de aproizionare, ci numai de donatori. Donați sânge pentru ca medicii din spitale să își poată desfășura activitatea, să poată face intervenții chirurgicale complete. Am donat sânge de mai multe ori”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Prezenți la campania de donare de sânge au fost și peste 40 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Instituția noastră a răspuns de fiecare dată cu promptitudine la astfel de campanii, atât prin Centrul de Transfuzii, cât și prin Crucea Roșie. Înțelegem foarte bine necesitatea și nevoia donării de sânge, lucrăm în serviciul de urgență și acest lucru ne determină să venim voluntari aici. Au fost momente când, după un accident cu multiple victime, de exemplu, am aflat de la spital că nu există sânge suficient pentru tratarea lor”, a explicat Adrian Dinu, comandantul Detașamentului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Toți cei care donează beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, de șapte bonuri de masă și de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul și metroul. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbații peste 58 de kilograme și să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donație, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuiește sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donații de sânge o dată la 70 de zile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Murăturile care sunt dăunătoare pentru sănătate. Nici prin cap nu vă trece
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?