Dobânzile continuă să crească. ROBOR, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 2,54%, de la 2,49% în ziua anterioară. Nivelul de peste 2,5% nu a mai fost consemnat din luna octombrie 2014.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,65%, de la 2,58%.
Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,69% de la 2,64%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,74%, de la 2,68%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Națională.
Joi după-amiaza, conducerea BNR a avut o întrevedere cu președintele PSD, Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, având ca temă de discuție situația financiară a României, inclusiv inflația și evoluția dobânzilor. Liviu Dragnea a anunțat, după întâlnirea cu Mugur Isărescu și Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creșterea prețurilor din ultimele luni „a fost cauzată de factori externi”.
„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaților.
De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.