Prima pagină » Știri » Doctorii care refuză să facă AVORTURI în Postul Paștelui. Medic: „Mă gândesc ca măcar atâta respect să am față de Dumnezeu și față de viață”

Doctorii care refuză să facă AVORTURI în Postul Paștelui. Medic: „Mă gândesc ca măcar atâta respect să am față de Dumnezeu și față de viață”

În România există medici care au ales să nu mai facă întrerupere de sarcină la cerere, o parte dintre aceștia având și motivație religioasă. Există alți medici care refuză să facă avorturi în perioada posturilor sau a sărbătorilor religioase.

Dacă în perioada comunistă avortul și contracepția erau interzise în România, iar femeile care recurgeau la aceste metode puteau ajunge la închisoare, în prezent legislația din România le permite acestora să facă avort la cerere până la 14 săptămâni.

Un studiu realizat de Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice în perioada Crăciunului din anul 2013, încă nepublicat, dar pus la dispoziția gândul, arată că numărul spitalelor care nu mai asigură gratuit servicii de întrerupere de sarcină este în creștere, iar fenomenul se accentuează în perioada posturilor. „De la un an la altul crește numărul spitalelor în care femeilor nu li se mai acordă acest serviciu (de întrerupere de sarcină n.r.) și nici nu li se acordă o explicație în acest sens. Motivele refuzului variază, de la cele religioase până la cele de ordin financiar sau administrativ, pentru că nu îi obligă nimeni să o facă. Ei fac asta, însă, în privat, acolo unde se plătește. Astfel că acest refuz al lor nu poate fi justificat”, a afirmat pentru gândul Iustina Ionescu, avocat al Centrului Euroregional pentru Inițiative Publice.

Din 59 de unități medicale analizate –  spitale clinice de obstetricÇŽ și ginecologie sau spitale județene sau municipale cu secție de Ginecologie – din toată țara, un număr de 13, față de șase în perioada 2010 – 2011, nu mai efectuau întreruperi de sarcină la cerere. Acestea erau Spitalul Clinic Județean de UrgențÇŽ Craiova, Spitalul Municipal OrÇŽștie, Spitalul Municipal „Dr. Eugen NicoarÇŽ” Reghin, Spitalul Municipal de UrgențÇŽ Roman, Spitalul Județean de UrgențÇŽ ZalÇŽu, Maternitatea Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Galați, Spitalul Municipal Moinești, Spitalul Județean Satu Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean Slatina, Spitalul Municipal Tecuci.

Totodată, în doar două unități medicale din Argeș și Vâlcea nu se mai făceau avorturi în zilele de sărbătoare. De asemenea, în 28 de unități medicale nu se mai efectuau avorturi în perioada Crăciunului pe motiv că este sărbătoare religioasă, iar medicii nu doresc să furnizeze serviciul medical respectiv.

Avortul la cerere, fără a fi nevoie de dovedirea vreunor motive medicale sau de altă natură) poate fi efectuat în România până la 14 săptămâni (intrepretat de unii ca fiind vârsta de 12 săptămâni de sarcină). După această vârstă a sarcinii se face doar excepțional, din motive medicale. „Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sÇŽnătății prevede o listă limitată când un medic poate refuza un pacient: nu este specializat sau pacientul se poartă urât cu medicul. Codul deontologic al Colegiului Medicilor din România le dă dreptul medicilor de a refuza un serviciu medical din motive morale. Acest lucru nu este, însă, ok. Codul lor nu trebuie să fie împotriva legii”, mai spune avocata Iustina Ionescu.

La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu se fac deloc avorturi la cerere

Printre spitalele din România unde nu se mai fac întreruperi de sarcină la cerere se află și Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. „Nu mai facem avorturi la cerere. Facem întrerupere de sarcină acolo unde sarcina este oprită din evoluție”, afirmă dr. Maria Stamatin, directorul medical al instituției. Unul dintre motivele pentru care la Iași nu se mai fac avorturi la cerere este, potrivit acesteia, că spațiul destinat special pentru asta este în renovare. „După lunile aprilie – iunie, probabil că vom reuși să dăm spațiul acela în folosință. Este un proiect de renovare finanțat cu bani europeni. În al doilea rând, foarte mulți medici refuză să facă avort la cerere. Cred că așa cum are dreptul femeia să ceară să facă avort la cerere și medicul are dreptul să refuze să facă această procedură„, precizează dr. Maria Stamatin, contactată de gândul.

Dr. Maria Stamatin

Motivația medicilor de la Iași este faptul că avortul nu este una dintre metodele de contracepție. „Există atâtea metode de contracepție încât nu trebuie să se ajungă la avort, pentru că avortul creează o multitudine de complicații chiar și ulterioare asupra femeii. Unii dintre ei nu vor din punct de vedere religios”, mai spune medicul ginecolog.

În continuare, dr. Maria Stamatin vorbește și de teama de accidente a medicilor cu privire la această procedură „oarbă”. „Majoritatea obstreticienilor spun că ei trebuie să aducă viață, nu să ia viață. Nu înseamnă că nu se fac acolo unde trebuie întreruperi de sarcină, din punct de vedere medical”, mai spune directorul medical al Maternității „Cuza Vodă”, unde nu se mai fac avorturi la cerere din anul 2011.

În această instituție ajung, însă, femei care își provoacă avort singure, acasă. „Ultimul caz l-am avut în urmă cu trei săptămâni, o tânără care și-a provocat avort la 16 săptămâni. A fost salvată, dar cu riscurile ulterioare. A rămas fără uter. Un avort provocat poate duce la septicemie și, uneori, chiar la deces prin șoc toxico-septic”, a mai spus medicul.

Medicul Ionel Cioată: „Eu le prezint în primul rând complicațiile și încet, încet încerc să-i aduc la filonul credinței”

Medicul Ionel Cioată, unul dintre cei mai renumiți specialiști în obstretică – ginecologie din Timișoara, a ales în urmă cu 15 ani să nu mai facă avorturi după mai multe vizite la Muntele Athos și după ce un preot a refuzat să îl împărtășească pentru că făcea întreruperi de sarcină la cerere.

Am făcut chiuretaje la vechiul meu cabinet, numai eu știu ce s-a întâmplat acolo„, oftează ginecologul timișorean.

La finalul anului trecut, însă, doctorul Ionel Cioată s-a numărat printre medicii pe care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, i-a decorat cu Diploma Originală și Medalia „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru că refuză să facă avorturi la cerere.

„M-a bucurat această recunoaștere a Preasfinției Sale. Știu că sunt din ce în ce mai mulți colegi la nivel de țară care își pun această problemă pentru embrion, pentru făt”, a afirmat el pentru gândul.

În momentul în care i se cere să facă un avort la cerere, medicul timișorean recurge la consiliere care poate dura și ore. „Nu încerc să îi întorc din decizia lor. Eu le prezint în primul rând din punct de vedere medical ce înseamnă un avort, care sunt complicațiile și încet, încet încerc să-i aduc la filonul credinței, adică al Mântuitorului. Și atunci încerc să găsesc care este motivația reală a acestei dorințe. De cele mai multe ori, motivația este atât de subțire. Încerc să la găsesc argumente și să le spun că pentru ei un copil nu este o încurcătură, ci o binecuvântare. Încet, încet, încerc să le deschid sufletele lor și să scoată acest păcat și să îi inunde dragostea lui Christos care este în fiecare dintre noi”, afirmă dr. Ionel Cioată. Nu tot timpul reușește să convingă femeile sau cuplurile care vor să renunțe la un viitor copil, astfel că după o lună – două îi întră în cabinet o pacientă care tocmai a făcut avort.

Vin la el și tinere adolescente pentru care o sarcină nu este tocmai lucrul pe care și l-ar fi dorit la vârsta lor. Medicul timișorean afirmă că de vină nu sunt acestea, ci familia și educația pe care au primit-o încă din fragedă pruncie. „Eu chem întotdeauna familia și stau de vorbă cu ei. Familia poate crește copilul unei tinere de 16 – 17 ani. În loc să o stigmatizeze, ei pot să îi arate astfel dragostea pe care sigur nu i-au arătat-o când era copil. Încet, încet se va dezvolta și afecțiunea maternă a tinerei pentru copilul ei”, este de părere dr. Ionel Cioată (foto).

Medicul timișorean a renunțat în urmă cu patru ani la jobul de la stat pentru cel privat. În propria lui clinică nu se fac avorturi la cerere. Singurele intervenții chirurgicale pe care le face sunt atunci când sarcinile sunt oprită din evoluție. „Eu, personal, trebuie să văd cazul, nu o dată, ci îmi iau timp. Vreau să fiu convins că nu fac un păcat”, adaugă el.

Specializat în materno-fetală, dr. Ionel Cioată nu susține întreruperile de sarcină pentru maladiile grave precum Sindromul Down. „Acolo unde există viață, eu nu o pot întrerupe, este o încălcare a principiilor mele și pocăinței mele. Eu nu pot să refuz dreptul la viață unui astfel de copil și m-am situat pe poziția să le spun nu pacientelor și să le îndemn pe femei să creadă că ceea ce li se dă este un dar spre mântuirea lor. Am avut cazuri de familii care și-au asumat un astfel de copil și au primit însutit dragostea pe care au dăruit-o acestui copil”, mărturisește el.

Despre medicii ginecologi care nu fac avorturi în perioada posturilor sau a sărbătorilor religioase, dr. Ionel Cioată afirmă că „este un fariseism, iar păcatul este tot păcat”.

Dr. Marcel Buzatu Mihăescu: „Să mă ierte Dumnezeu, în perioada postului, nu”

Avortul la cerere se plătește, prețul fiind de câteva sute de lei și stabilit de fiecare unitate medicală de stat. În această perioadă, pentru că este Postul Paștelui, în unele dintre acestea nu se fac întreruperi de sarcină la cerere.

„Nu facem doamnă, că avem și noi Dumnezeul nostru, nu suntem chiar așa”, a răspuns pentru gândul dr. Marcel Buzatu Mihăescu, șeful scecției de Obstretică – Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Pitești. În afara postului se fac, însă, avorturi la cerere în această instituție. „Dintotdeauna a fost asta, și cam atitudinea asta o adoptă majoritatea spitalelor, să mă ierte Dumnezeu, în perioada postului. Că vin femei și în ziua de Paște și în ziua de Crăciun că vor avort, dar noi de Crăciun nu facem decât dacă, Doamne ferește, este cu probleme și trebuie rezolvat„, adaugă medicul din Pitești.

Afirmă că în ultimii ani s-a împuținat numărul femeilor care solicită avort la cerere. Are și o explicație pentru asta: „Au mai plecat ăștia tineri prin afară, o parte din ce au mai rămas s-au și educat„.

Medic din Vatra Dornei: „Eu, personal, nu fac în perioada postului, colegul meu face”

Și la Maternitatea din Vatra Dornei, unul dintre cei doi medici refuză să facă avorturi în perioadele de post. „Eu, personal, nu fac în perioada postului, colegul meu face. Mă gândesc ca măcar atâta respect să am față de Dumnezeu și față de viață, pentru că în primul rând nu este corect să omori pe cineva care nu are posibilitate să se apere. Când există atâtea metode de contracepție… Din păcate, în restul anului fac”, afirmă dr. Maria Cecilia Negrea, șef secție obstretică – ginecologie Spitalul din Municipiul Vatra Dornei.

La Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Filantropia din București se fac întreruperi de sarcină în toată perioada anului. „Noi suntem un spital public, un spital laic, așa că dacă pacientele vin în perioada postului nu refuzăm să facă întreruperi de sarcină, nu încercăm să influențăm pacientele să își schimbe alegerea după convingerile religioase. Eu cred că un spital public nu trebuie să adopte o poziție bazată pe sărbătorile religioase, acestea nu au de a face cu serviciile de sănătate publică. România este un stat laic și ca atare nu cred că trebuie să fie un refuz al medicilor, fiecare face după convingerile lui și după solicitarea pacientului”, afirmă prof. dr. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului.

Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică din 2013, numărul de avorturi la cerere a fost de 85.742, în scădere față de anii anteriori – 2012 – 87.477 de cazuri, 2011 – 102.896 de cazuri, 2010 – 101.271 de cazuri. Cele mai multe avorturi la cerere se înregistrează pe intervalul de vârstă 20 – 40 de ani, când între două și trei femei din 100 fac întrerupere de sarcină.

Datele Institutului Național de Statistică arată că în primii 21 de ani de democrație, numărul copiilor nou-născuți aproape s-a înjumătățit. Astfel, dacă în anul 1990 s-au născut 314.746 de copii, în anul 2011 s-au născut 196.242 de copii, în acest interval de timp născându-se în total peste 5,12 milioane de copii. Din totalul bebelușilor, cei mai mulți au fost băieți, mai exact 2,63 de milioane, în timp ce numărul fetelor a fost de circa 2,48 milioane.

Citiți aici: Cum a evoluat RATA NATALITĂȚII în ultimii 25 de ani. De ce nu mai fac românii copii

Citește și