Departamentul american al Apărării (PENTAGON) vrea să investească anul viitor suma totală de 130,5 milioane dolari pentru modernizarea bazei militare românești de la Câmpia Turzii, în județul Cluj.
Baza militară va fi modernizată și va deveni hub al forțelor aliate NATO la Marea Neagră, conform unei propuneri de buget înaintate Congresului SUA.
Potrivit Stars and Stripes, în urma investițiilor majore în infrastructură, fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii va deveni vitală pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai ales după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.
Discutăm despre cel mai mare proiect de construcții militare din străinătate din programul European Detterence Initiative, inițiat de Pentagon în iunie 2014.
Forțele aeriene americane au cerut modernizarea radicală a bazei și vor fi construite piste de aterizare pentru avioane de tip cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități, menite să permită găzduirea unui număr mare de avioane.
„Baza Aeriană de la Câmpia Turzii este una din cele mai importante componente ale capacității Comandamentului European al SUA și al Componentelor de Serviciu, de a răspunde unui mediu de securitate european în dezvoltare”, arată Forțele Aeriene în documentul pentru buget 2021.
EUCOM a crescut numărul misiunilor în România, în decursul anilor, dar cele mai multe s-au centrat în jurul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu (Constanța). Anul trecut, Pentagonul a trimis din Polonia la Câmpia Turzii drone MQ-9 Reaper.
Propunerea de buget înaintată de Pentagon presupune și alte investiții în bazele militare europene:
– 59 milioane de dolari în baza din Rota (Spania)
– 36 milioane de dolari în baza din Rammstein (Germania)
– 25 milioane de dolari în baza din Spangdahlem (Germania).
Modelul de dronă MQ-9 Reaper a fost folosit de armata americană și în lovitura care l-a ucis, la începutul lunii ianuarie, pe generalul iranian Qassem Soleimani. În februarie 2020, acest tip de dronă a fost adus în România și se află în baza militară de la Câmpia Turzii, acolo unde va fi testată și de soldații noștri, într-un exercițiu comun al NATO.