Prima pagină » Știri » Document ascuns despre abdicarea Regelui Mihai, descoperit la Arhivele Naționale

Document ascuns despre abdicarea Regelui Mihai, descoperit la Arhivele Naționale

Regele Mihai a explicat de fiecare dată că a semnat actul de abdicare din 1947 pentru că a fost amenințat. Două documente din arhiva fostului Consiliu de miniștri și păstrate la secret de comuniști arată o altă față a acelui moment: Regele Mihai ar fi renunțat la tron și pentru că își dorea să se căsătorească. Istoricii au multe semne de întrebare: nu se știe cine le-a scris și dacă sunt autentice, mai ales că au rămas necunoscute până după 1990.

La Arhivele Naționale, în fondul Consiliului de miniștri, există trei file, dactilografiate după alte zece foi scrise de mână, care fac referire la momentul abdicării Regelui Mihai.

Notițele ar fi fost luate la o întâlnire dintre Regele Mihai și Petru Groza, din 22 decembrie 1947, cu o săptămână înainte de abdicarea Suveranului. Din transcrierea discuției reiese că Regele nu ar fi respins ideea abdicării, pentru a se putea căsători cu Ana de Bourbon-Parma, pe care o cunoscuse la Londra, la nunta viitoarei regine a Angliei, scrie tvr.

„Văd ce e în jurul meu. N-am avut copilărie, tinerețe și mama va trebui să înțeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte…”. Sunt cuvinte atribuite Regelui, în documentul din 1947.

„Autenticitatea documentului este sub semnul întrebării, neavând un autor clar și nefiind semnat”, a transmis și Biroul de presă al Majestății Sale care amintește și că „în cei aproape 70 de ani de la abdicarea forțată a Regelui Mihai, acest document nu a fost folosit de niciun regim politic”.

Iată mărturia Regelui Mihai despre momentul abdicării:

„Groza mi-a spus: am venit să discutăm despre un divorț amiabil, mi-au spus sub nas acest pasaj așa-zis act de abdicare. Telefoanele au fost tăiate, garda palatului arestată și înlocuită cu soldați din divizia Tudor Vladimirescu. Groza a spus textual: dacă se tergiversează prea mult, vor fi obligați, ca represalii, să execute peste 1.000 de studenți. În asemenea condiții, n-am avut încotro decât să semnez” (sursa: documentarul Mihai I al României).

În 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I părăsea România. A denunțat actul abdicării, semnat sub amenințare. Comuniștii au retras Familiei Regale cetățenia română. Iar Securitatea l-a urmărit pe Rege, până la Revoluție.

Autor