Prima pagină » Știri » DOCUMENT FBI. Cum l-a învățat unchiul Martin pe „Unchiul Sam” să ia șpagă

DOCUMENT FBI. Cum l-a învățat unchiul Martin pe „Unchiul Sam” să ia șpagă

Unchiul deputatului PSD Eduard Martin, Dumitru Martin, a exportat peste Ocean rețeta românească de dat și mascat șpaga pentru contracte publice, încercând să mituiască un ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA, pentru a obține un contract de peste 10 milioane de dolari la Baza Mihail Kogălniceanu de la Constanța.

Unchiul deputatului PSD Eduard Martin, Dumitru Martin, a fost arestat și pus sub acuzare de FBI Sacramento, în California, după ce s-a înțeles să mituiască un ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA cu 1 milion de dolari, pentru ca firma familiei Martin, Polaris M Holding, să obțină un contract de peste 10 milioane de dolari la Baza Mihail Kogălniceanu de la Constanța. În același timp, la București, nepotul Eduard Martin și firma sa Polaris M Holding erau trimiși în judecată de DNA, pentru mituirea fostului primar PSD al Constanței, Radu Mazăre, cu 7 milioane de euro, pentru câștigarea contractului de salubrizare a Constanței pe 25 de ani.

Actul de acuzare al FBI, obținut de gândul, împotriva lui Dumitru Martin, 55 de ani, care locuiește la New York, arată cum constănțeanul și firma sa și a nepotului deputat au încercat să exporte peste Ocean rețeta dării de mită din România și deja binecunoscutul „comision” de 10% din contractele publice – de fapt șpaga, care se plătește tot din banii publici alocați contractului, prin supraevaluarea acestuia. Martin s-a oferit chiar să se mute pentru un an la San Francisco, pentru a pune la punct o firmă de consultanță și a-i învăța pe ofițerii americani cum să mascheze șpăgile viitoare.

Dumitru Martin l-a învățat pe ofițerul american să încheie un contract de consultanță cu firma sa, pentru a acoperi șpaga, l-a sfătuit să nu ceară bani cash sau bijuterii, ci să ia banii prin virament bancar, iar plata să nu se facă din Europa, ci din SUA, pentru că europenii urmăresc unde se duc banii. De asemenea, l-a sfătuit să nu vorbească de cifre la telefon și să nu îl contacteze pe numărul de România, care era ascultat cel mai probabil de anchetatorii din cazul Mazăre. Schimburile de mesaje dintre ofițerul american și reprezentanții lui Martin, atunci când nu se întâlneau față în față în SUA, dar și la Budapesta, se făceau într-o căsuță de email la care aveau acces cu toții, scriind ce aveau de spus în mesaje „draft” sau ciorne, pe care le lăsau netrimise, apoi le ștergeau.

Totodată, actul consultat de gândul arată cum ancheta FBI era să fie dată peste cap de faptul că familia Martin s-a speriat de ancheta DNA de la București, în cazul de corupție al primarului Radu Mazăre, Dumitru Martin nemaifiind pe moment așa dispus la fapte de corupție. Totuși, înțelegerea de corupție din SUA a mers mai departe, fără grijă.

Americanii învață abecedarul corupției de la Constanța: „comision”, 10%, consultanță, fără cash

Ancheta FBI împotriva lui Dumitru Martin și a companiei Polaris M Holding a pornit în iulie 2014, în timp ce la București DNA îl ancheta pe nepotul Eduard Martin și aceeași firmă, în dosarul lui Radu Mazăre. Biroul FBI de la București a informat FBI Sacramento de faptul că familia Martin din Constanța caută să mituiască oficiali americani, pentru a obține contracte la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Conform actului de acuzare, FBI a folosit trei militari din Forțele Aeriene ale SUA, care au colaborat pentru a-l prinde pe Dumitru Martin. Unul dintre ei, cel cu care Martin a negociat șpaga, era deja anchetat de FBI pentru corupție într-un alt caz și a colaborat ca intermediar al șpăgii, în speranța că va obține o pedeapsă redusă. Ceilalți doi au colaborat benevol. Unul – „Comandantul” –  este maior la Baza Aeriană Travis și se ocupă de atribuirea contractelor pentru Forțele Aeriene ale SUA, lui fiindu-i destinată șpaga, iar celălalt este un ofițer în rezervă, care s-a dat drept om de afaceri american, interesat să obțină și el contracte cu statul în România.

Prima întâlnire a avut loc pe 27 octombrie 2014, la Suisun City, în California, între ofițerul american folosit de FBI și doi reprezentanți ai Polaris M Holding, Anamaria Cruceru (șefa departamentului de Marketing de la Polaris) și Constantin Schiller (șeful departamentului de Structuri Metalice al Polaris). Americanul le-a explicat că există două căi de a obține un contract la Baza Mihail Kogălniceanu: să participe la licitație și să vină cu prețul cel mai mic sau să discute cu el un aranjament care să le garanteze câștigarea contractului. Cei doi români i-au oferit imediat ofițerului american celebrul „comision” de 10% din valoarea contractului și au stabilit ca jumătate din sumă să fie plătită la semnarea contractului, iar restul după ce Polaris M Holding primea banii pe contract de la americani.

În aceeași noapte, Dumitru Martin a zburat personal în California, pentru a bate palma cu ofițerul american asupra înțelegerii.
Martin le-a explicat americanilor că nu va plăti acest „comision” de pe teritoriul Europei, ci din SUA, pentru că europenii ar urmări să vadă unde au ajuns banii. „Omul de afaceri” militar folosit de FBI a arătat că e mai ușor să „speli” 10% în SUA decât în Europa, iar Dumitru Martin a fost de acord, conform documentului de acuzare.

În lunile care au urmat, s-a discutat despre ce contracte ar putea fi date firmei Polaris, iar în ianuarie 2015, Anamaria Cruceru de la firma constănțeană le-a comunicat americanilor că ar dori un contract de 15 milioane de dolari.

În 26 ianuarie 2015, ofițerul american folosit de FBI s-a întâlnit cu Dumitru Martin și fiica acestuia în Manhattan, New York, unde au discutat despre comisionul de 10% destinat Comandantului de la Baza Aeriană Travis. Cei doi au căzut de acord că respectivul „comision” urma să fie inclus în valoarea contractului, practic aceasta fiind umflată pentru a conține și șpaga. Dumitru Martin l-a sfătuit pe american să nu ceară banii cash, ci să folosească o factură de consultanță. Martin l-a avertizat pe american că dacă vrea banii cash, se va adăuga un comision de 16%, care se scade din șpagă. Ei au început să pună la punct un plan de a masca șpaga printr-un contract de consultanță, iar detaliile au fost discutate la o dată ulterioară, cu alți reprezentanți ai Polaris M Holding, la Budapesta, pe 25 mai 2015. Cei doi au convenit ca plata să se facă în februarie 2015, când Martin urma să vină personal la Baza Aeriană Travis, pentru a perfecta actele cu Comandantul.

În februarie 2015, americanul le-a trimis românilor o cerere de ofertă pentru un contract de 22 de milioane de dolari la Kogălniceanu, incluzând totodată și informația fictivă a sumei celei mai mici, oferite de ceilalțit fictivi competitori, pentru ca Polaris M Holding să poată face oferta de preț cea mai scăzută și să câștige contractul.

DNA îi sperie pe Martini, aranjamentul din SUA se clatină

Ancheta DNA din România i-a speriat însă pe reprezentanții firmei constănțene. Dumitru Martin nu a mai putut veni la Baza Aeriană Travis să semneze actele cu americanii, pentru că, avea să afle FBI de la colegii lor din București, firma românească era anchetată pentru corupție în România, în dosarul lui Radu Mazăre.

Totuși, în martie 2015, Dumitru Martin l-a sunat din nou pe ofițerul american și i-a spus că va trimite un manager de la Polaris să discute cu el. Ei au stabilit să se întâlnească în mai 2015, la Budapesta, unde ofițerul american avea programată o călătorie. Până atunci, americanul le-a trimis constănțenilor o altă cerere de ofertă, pentru un contract de 12 milioane de dolari – cel asupra căruia aveau să se și înțeleagă până la urmă, pretextând că primul contract de 22 de milioane a trebuit să fie atribuit, pentru că nu se mai putea aștepta după Polaris.

La întâlnirea de la Budapesta, au participat ofițerul american intermediar și Anamaria Cruceru, Constantin Schiller și Marcel Banaga, președintele Consiliului de Administrație al Polaris M Holding. Aici, americanul le-a spus încă o dată că pot să participe la licitație și să câștige pe bune, însă românii au optat din nou pentru varianta șpăgii, pentru a fi siguri că vor lua contractul. Ei s-au înțeles să corespondeze pe viitor printr-o căsuță de email pe domeniul gmx.com, la care aveau acces cu toții, și să scrie ce au de spus în mesaje „draft”/„ciorne”, pe care le lăsau netrimise și apoi le ștergeau.

Directorul Banaga i-a propus americanului, conform FBI, să încheie între o firmă de-a ofițerului și Polaris un contract de mentenanță a containerelor din contractul inițial, pe 5 ani, prin care să se plătească șpaga de 1 milion de dolari în rate, precum și un contract de consultanță prin care 100.000 de dolari, ca primă tranșă a șpăgii, să îi fie remisă ofițerului american.

În iulie 2015, Polaris a trimis o ofertă pentru contract, semnată de Dumitru Martin, de 10,35 milioane de dolari, după ce inițial trimiseseră una de doar 9,9 milioane. Ofițerul american folosit de FBI i-a informat însă pe români că cea mai joasă ofertă de până atunci era de 10,5 milioane, așa că puteau să își mai crească puțin prețul oferit, pentru a mai câștiga niște bani. În realitate, nu existau alți ofertanți pe acest contract, arată FBI.

Pe 11 septembrie 2015, la baza aeriană de la Travis, California, Dumitru Martin și Comandantul american au semnat cele trei contracte: cel militar de la Kogălniceanu și cele două comerciale, pentru a masca șpaga. Martin l-a pus pe american să trimită contractele prin fax, la Polaris în Constanța, pentru a conferi o aparență de legitimitate, în cazul unui audit sau anchete.

Pe 19 septembrie, prin virament bancar, prima tranșă a șpăgii, de 100.000 de dolari, intra în contul Comandantului, creat special de FBI, banii fiind folosiți drept dovadă a dării de mită.

Ofițerul american intermediar, folosit de FBI, și Dumitru Martin s-au mai întâlnit apoi, de două ori, la New York, pentru a discuta posibilitatea obținerii de către Polaris de noi contracte cu armata SUA. Americanul s-a arătat îngrijorat că banii de șpagă au venit prin virament bancar, spunând că el era obișnuit cu cash. Dumitru Martin i-a explicat însă că este mai sigur așa, fiind vorba de un contract de consultanță.

La o cină în New York, Dumitru Martin și ofițerul american folosit de FBI ca intermediar au discutat din nou despre metoda contractelor de consultanță, pentru a acoperi șpaga, acestea fiind considerate cele mai sigure, în caz de audit sau anchetă. Martin s-a oferit chiar să se mute la San Francisco pentru un an, pentru a pune la punct o firmă de consultanță și a-l învăța pe ofițerul american cum să procedeze.

Pe 1 decembrie, de ziua națională a României, Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe Aeroportul din San Francisco, în timp ce sosea pentru o nouă întâlnire cu ofițerii americani care colaborau cu FBI.

Citește și