Dan Andronic prezintă un document șocant! Un cutremur de 7,4 va afecta grav 120.000 de bucureșteni. Sectoarele 2,3 și 6, cel mai mare număr de decese

Publicat: 14 02. 2023, 11:42
Cutremur / Sursa FOTO: flickr.com

Jurnalistul Dan Andronic prezintă un document șocant. Un cutremur de 7,4 pe Richter va afecta grav 120.000 de bucureșteni, iar în sectoarele 2,3 și 6 va fi cel mai mare număr de decese.

Conform sursei citate, clădirile construite între 1964 și 1977 sunt considerate a avea o vulnerabilitate ridicată, întrucât codurile de proiectare de la acea vreme erau inadecvate din punct de vedere al rezistenței seismice. Codurile de proiectare de după 1977 au avut în vedere o rezistență seismică moderată sau bună, astfel încât clădirile construite în această perioadă au elemente ce conferă rezistență seismică, în funcție de întreținerea clădirii și de orice modificări suferite de respectiva clădire în timp.

Studiile indică faptul că peste 60% din clădirile din România care sunt evaluate ca făcând parte din Clasa I de risc seismic (RS I) se află în București (aproximativ 356 structuri cu 6.536 de apartamente). Majoritatea locuințelor din aceste blocuri de apartamente sunt ocupate.

Document cutremur / Sursa foto: EVZ

Un cutremur pe scară largă ar putea avea un impact devastator

Peste 120.000 de persoane locuiesc în clădiri care ar urma să fie avariate total. În cazul unui seism puternic, scenariul prevede peste 4.000 de decese.

Aproximativ 50% dintre clădirile de locuințe din București sunt structuri cu înălțime mică, construite înainte de codurile de proiectare seismică din 1978, însă doar 10 la sută din populație locuiește în aceste clădiri.

Aproximativ 60% din populația din sectoarele 2, 3 și 6 locuiește structuri cu înălțime mare (fie proiectate folosind un cod inferior, fie un cod de proiectare moderat). 40% din populația Bucureștiului trăiește în structuri slabe din punct de vedere seismic, cu înălțime mică sau mare (construite în perioada 1963-1977), care reprezintă aproximativ 4% din numărul total de clădiri. 1,5% din populație locuiește structuri cu înălțime mare, construite înainte de codurile de proiectare seismică, care reprezintă 0,26% din numărul total de clădiri din București.

Această categorie s-a aflat în centrul politicilor de reducere a riscurilor seismice din ultimii 25 de ani. Sectoarele 1, 2 și 5 au cea mai mare pondere a populației care trăiește în structuri cu înălțime mică, construite înainte de codurile de proiectare seismică, menționează sursa citată.

(Articolul integral poate fi citit aici…)