Documente obținute de publicația The Insider arată că Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT în penitenciar. Cum a murit, de fapt, liderul opoziției ruse

Documente obținute de publicația The Insider arată că Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT în penitenciar. Cum a murit, de fapt, liderul opoziției ruse
Disidentul rus Alexei Navalnîi
Publicat: 29/09/2024, 23:48
Actualizat: 30/09/2024, 00:34

The Insider a obținut acces la sute de documente oficiale legate de moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în colonia „Lupul polar” din nordul îndepărtat al Rusiei, pe 16 februarie 2024, care conțin dovezi că acesta ar fi fost otrăvit.

Oficial, moartea lui Alexei Navalnîi a fost atribuită unor cauze naturale, iar Comisia de investigație a Rusiei a declarat în iulie că decesul acestuia „nu este de natură penală”. Documentele aflate în posesia The Insider demonstrează, însă, că autoritățile ruse au eliminat în mod constant referințele la simptomele pe care Navalnîi le manifesta – simptome care nu se potriveau cu cauza oficială a morții. După cum confirmă experții medicali, aceste simptome indică în mod clar că Navalnîi a fost otrăvit.

Documentele conțin două versiuni ale unui document semnat de anchetatorul rus Alexander Varapaev. Documentul în cauză se referă la decizia Comitetului de anchetă al Rusiei de a nu deschide un dosar penal în legătură cu moartea, pe 16 februarie 2024, a regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi, într-o închisoare rusească din nordul îndepărtat al Rusiei. O versiune timpurie a deciziei lui Varapaev descrie simptomele lui Navalnîi după cum urmează:

„La data de 16.02.2024, condamnatul A.A. Navalnîi a simțit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea penitenciarului (…) , despre care l-a informat pe ofițerul de serviciu al instituției, care l-a scos pe acesta din urmă din curte. (…) A.A. Navalny s-a întins pe podea și a început să se plângă de dureri ascuțite în zona abdominală, a început ejecția reflexă a conținutului stomacului, a avut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al unității de corecție”, asta arată prima versiune a deciziei, potrivit The Insider.

Simptomele descrise de Varapaev sunt în concordanță cu cele specifice dacă Navalnîi ar fi fost otrăvit. Cu toate acestea, într-o versiune ulterioară (și finală) a aceleiași decizii, toate mențiunile despre dureri abdominale, vărsături și convulsii au fost eliminate.

The Insider are la dispoziție un alt document important – un inventar al „obiectelor confiscate”de la locul morții lui Navalny. Lista include „probe de vărsături”, despre care documentul indică că au fost trimise spre examinare. Cu toate acestea, nici rezultatele examinării și nici simptomele de vărsături de care a suferit Navalnîi nu au fost raportate oficial.

Documentele confirmă spusele soției lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, care a afirmat că „în ultimele momente înainte de moartea sa, Alexei s-a plâns de dureri acute în stomac”. Cu toate acestea, concluzia oficială la care au ajuns autoritățile ruse a susținut că Navalnîi a murit din cauze naturale și că incidentul „nu este natură penală”.

16 februarie 2024, nu a fost prima dată când Navalnîi a suferit o urgență medicală ca urmare a încercărilor deliberate ale statului rus de a-l ucide – și nu este prima dată când explicația oficială dată de oficialii ruși a respins faptele medicale stabilite.

În august 2020, agenții FSB ruși l-au otrăvit pe Navalnîi folosind o variantă a substanței Novichok, în timp ce politicianul opoziției se afla la bordul unui zbor din Tomsk înapoi la Moscova. Simptomele lui au fost atât de severe încât avionul a aterizat de urgență la Omsk, unde profesioniștii medicali i-au salvat viața lui Navalnîi tratându-l cu antidotul chimic, Atropină. Cu toate acestea, versiunea oficială publicată pentru a explica debutul simptomelor lui Navalnîi în avion a fost că pacientul a suferit de o scădere bruscă a glicemiei

Potrivit medicului de urgență Alexander Polupan, care l-a tratat pe Navalnîi în Spitalul Orășenesc nr. 1 din Omsk după otrăvirea cu Novichok în 2020, simptomele observate de medici în cazul morții lui Navalnîi în închisoare în 2024 nu se potrivesc cu diagnosticul declarat oficial:

„Cauza oficială a morții – o tulburare de ritm cardiac – nu ar explica în niciun fel simptomele descrise în document: durere abdominală ascuțită, vărsături sau convulsii. Aceste simptome cu greu pot fi explicate prin altceva decât otrăvire. Intervalul scurt dintre durerea abdominală și convulsii sugerează posibilitatea expunerii la un agent organofosforic, de exemplu – aceeași clasă de substanțe ca și Novichok, dar în acest caz este posibil să fi fost aplicat intern și nu local.

Alte dovezi, deși indirecte, ale utilizării unei substanțe otrăvitoare poate fi refuzul autorităților de a elibera corpul lui Navalnîi imediat după moartea acestuia, precum și refuzul de a permite o examinare independentă a probelor biologice. Deși suspiciunile legate de adevărata cauză a morții lui Navalnîi au apărut aproape imediat după ce a fost anunțată, abia acum adevăratele circumstanțe ale morții lui Navalnîi au fost confirmate de documente oficiale.

FOTO: Profimedia

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Meteorologii EaseWeather anunță o lună octombrie istorică în România. Temperaturi și fenomene meteo ciudate
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele...
Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie”. Ce spune fostul președinte despre secretul longevității, într-un...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Cel mai murdar obiect din casă: Adună până la 12 milioane de bacterii fără să-ți...
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar...
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2...
Oana Roman a slăbit fără să facă sport. Ce regim alimentar are acum: „Sunt în...
Noul an universitar. Cât au scos părinţii din buzunar pentru dotarea camerelor de cămin la...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Lista localităților în care școlile sunt închise luni! Ministrul Educației a făcut un anunț referitor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă speli motorul mașinii? Cum se curăță corect compartimentul motor
Imagini cu palatul prăbuşit în care a murit Hassan Nasrallah. IDF a aruncat 80 de...
Performanța UNICĂ a soldaților români în Bulgaria! „Nu știu dacă...
Marele regret al lui Ion Iliescu. Ce a făcut fostul președinte al României: Nu am...
Gestul inedit făcut de un star de Hollywood la Londra. Oamenii au rămas surprinși
Insula Iubirii, sezonul 8. Detaliul care i-a făcut pe fani să creadă că Andrei și...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Diferențele de stil pe care Adelina Chivu le-a observat între Milano și România. Cum îi...
Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Angajații unei fabrici din Franța au primit o ofertă de tot râsul de la șefi