Prima pagină » Știri » Doi bărbați din Neamț s-au intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul fermentat

Doi bărbați din Neamț s-au intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul fermentat

Doi bărbați din Neamț s-au intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul fermentat

Doi bărbaţi din localitatea Vădurele, judeţul Neamţ, s-au intoxicat, luni, cu monoxid de carbon. Cei doi au fost găsiți într-un beci unde fermenta mustul.

Potrivit purtătorului de cuvând al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamţ, cele două persoane erau căzute în beciul unei locuinţe.

„Pompierii, echipaţi cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane. Victimele, doi bărbaţi de 68 şi 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajelor SMURD şi SAJ, ulterior fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Piatra-Neamţ”, a precizat locotenentul Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spaţii închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamţ recomandă:

-nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;

-nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

-verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

-nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

-sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Intoxicația cu vin – simptome:

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.

„Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, susţin salvatorii.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Record absolut! Cu cât au împrumutat românii Guvernul în 2025?