Doi deputați, doi generali de brigadă, dar și un consilier județean se numără printre cei 48 de condamnați definitiv, în luna decembrie, în dosarele instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Potrivit DNA, în cursul lunii decembrie 2013, au rămas definitive 24 de hotărâri judecătorești, iar pe lângă deputați, generali de brigadă și consilier județean, au mai fost condamnați un șef de poliție municipiu, un șef Serviciu permise județ, un șef Birou înmatriculări județ și un șef de corp de gardieni publici județean.
Pedepsele aplicate în cazul acestora sunt cuprinse între cinci luni închisoare cu suspendare închisoare și opt ani de închisoare.
Unul dintre cei doi deputați este Dan Păsat, care a fost condamnat definitiv, în 12 decembrie, de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru șantaj și fapte de corupție.
Fostul deputat PDL Dan Păsat, Constantin Marin și Vasile Preda, primar al comunei Vărăști, județul Giurgiu, la data faptelor, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 8 aprilie 2011.
Potrivit DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi amenințat verbal și fizic, în mai multe rânduri, doi reprezentanți ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar în 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violență asupra acestora. Amenințările vizau integritatea fizică a celor doi reprezentanți ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducțiune a apei din comuna Vărăști, județul Giurgiu.
Tot în luna decembrie a fost condamnat și Paustin Bălan, președinte al Asociației Rom-Star și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bacău, la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată. El a fost obligat de instanță să returneze suma de 60.439 de euro.
Paustin Bălan, lider al comunității rome, a accesat fonduri europene în vederea construirii unui sediu pentru această minoritate în municipiul Bacău însă, conform anchetatorilor, el a folosit banii în interes propriu.
Tot pentru fraude cu fonduri europene a fost condamnat și Iulian Popa, în calitate de primar al unei comune din județul Prahova. El a primit o pedeapsă de patru ani închisoare cu suspendarea pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.
Un alt condamnat într-un dosar al procurorilor anticorupție, în luna decembrie, este Petrache Cândea, general de brigadă (r), fost șef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), actual pensionar. El a primit, în 20 decembrie, doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la infracțiunea de fals intelectual în legătură directă cu o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție.
În rechizitoriul transmis instanței, procurorii arătau că în 25 ianuarie 2005, fiind determinați de Petrache Cândea, la acea dată șef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Român de Informații, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Adrian Bărbulescu, George Icleanu și Dumitru Dănuț Icleanu au elaborat un raport în care au avizat favorabil solicitarea lui Cândea de cumpărare a unui apartament, locuință de serviciu, situat în București, deși acesta nu îndeplinea toate condițiile legale de cumpărare a unei locuințe de serviciu.