Marian Ion, fost adjunct al șefului Direcției de Management și Resurse Umane din Ministerul Apărării, și Mihai Chiriță, fost șef al Direcției de Instrucție și Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnați pentru instigare la fals intelectual.
Potrivit sentinței pronunțate marți de completul de la instanța supremă care a judecat cauza, din pedeapsa lui Marian Ion va fi dedusă reținerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 și perioada pe care acesta a petrecut-o în arest preventiv, respectiv din 21 decembrie 2010 până în 18 martie 2011. De asemenea, lui Mihai Chiriță îi va fi dedusă din pedeapsă reținerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 și arestarea preventivă din 21 decembrie 2010 până în 17 februarie 2011.
Judecătorii de la instanța supremă au mai decis prin aceeași sentință să îi condamne pe Dan Costel Crăciuneanu la doi ani de închisoare, pentru trafic de influență și pe Crinu Ionuț Onel la trei ani de închisoare pentru instigare la fals intelectual.
Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanței supreme.
În mai 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 112 inculpați, din care doi generali, 24 de ofițeri, 15 subofițeri și maiștri militari și 71 de caporali candidați la selecții și concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naționale, în unitățile din Breaza și Pitești.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activități de selecție a unor candidați pentru a deveni militari profesioniști (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, soldat sau gradat voluntar), precum și selecții pentru elevi sau studenți în vederea admiterii la o serie de instituții de învățământ militar. Selecția consta în probe eliminatorii psihologice și de aptitudini fizice.
În anul 2010, la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiștri militari și subofițeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislație, pregătire militară generală și psihotehnică.
Folosindu-se de puterea funcțiilor și a gradelor militare pe care le dețineau, inculpații cu funcții de conducere au acționat în așa fel încât unii candidați să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaților dispuși să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaților care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declarați admiși la aceste concursuri și selecții, potrivit procurorilor DNA.
În cursul anilor 2009 și 2010, generalul de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al șefului Direcției de Management și Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a exercitat în mod repetat presiuni și acte de influențare asupra colonelului Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (președinte al comisiei de selecție), pentru a-l determina să favorizeze anumiți candidați care susțineau probe în vederea selecției la respectiva unitate.
„Modalitatea practică gândită de inculpatul Ion Marian a constat în aceea că, de fiecare data, îl trimitea pe finul său, inculpatul maistru militar Din Dragoș, cu o serie de bilețele pe care erau scrise numele candidaților pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relaționare avea în vedere conspirarea activităților frauduloase, în sensul evitării discuțiilor telefonice”, a precizat DNA.
În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecție și orientare Breaza a primit bilețele conținând numele a 51 de candidați pe care i-a declarat admiși în mod ilegal, deoarece aceștia obținuseră rezultate sub baremul legal.
Pentru alți 12 candidați la concursul pentru ocuparea unor funcții de subofițeri desfășurate în luna august 2010, la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, prin intermediul altei persoane interpuse, Marian Ion a exercitat presiuni asupra colonelui Valerică Diaconu, comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, pentru ca acesta să le distribuie candidaților grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.
Anchetatorii au mai stabilit că Marian Ion, împreună cu maistrul militar Din Dragoș, a participat la pretinderea și primirea, de la o parte dintre candidații favorizați de la unitățile miliare din Breaza și Pitești, a sumei totale de 52.100 de euro.
În anul 2010, locotenentul colonel Crăciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Județean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, același tip de influențe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidați, de la care a pretins și primit sumele de 8.150 euro și 6.300 lei ca preț al traficării influenței.
Cu privire la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, s-a stabilit că în luna august 2010, s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiștri militari și de subofițeri.
Înainte de susținerea primului concurs, asupra comandantului unității, colonelul Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni și influențe și alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidați. Unele dintre aceste cadre aveau grade și funcții superioare, cum ar fi generalul maior Mihai Chiriță, șef al Direcției de Instrucție și Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naționale, colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Garnizoanei Pitești, colonelul Ion Constantin, colonelul Ioan Burghelea, colonelul Vasile Vreme, colonelul Nicolae Mitu, colonelul Mihăiță Băleanu, colonelul Stan Condruz, colonelul Gabi Costel Drăgoescu, locotenent colonel Gheorghe Anghelina și alții. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susținerii probelor scrise pentru candidații favorizați de cei în cauză, au mai arătat procurorii.
Astfel, la primul concurs, comandantul unității militare din Pitești Valerică Diaconu a întocmit o listă cu 50 de candidați susținuți de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Președintele comisiei s-a împotrivit parțial, în sensul distribuirii către candidați a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susținerii probei, de către maiorul Ovidiu Georgel Boșutar, din aceeași unitate militară, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.
Din cauza nedistribuirii grilei și la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaților favorizați au fost declarați respinși, fapt ce a atras amenințări asupra conducerii unității din partea celor care interveniseră.
Generalul maior Mihai Chiriță a susținut zece candidați la acest prim concurs, amenințându-l pe Valerică Diaconu pentru nedistribuirea grilei și la proba a doua, au mai scris procurorii în rechizitoriul trimis instanței.
După câteva zile, la aceeași unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chiriță a susținut alți zece candidați, determinându-l pe comandantul unității să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de acesta, și alți ofițeri au exercitat presiuni asupra comandantului unității, în sprijinul unui număr de 61 de candidați, cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeași metodă și de către aceeași persoană. Grilele respective au fost obținute de la președintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au susținut procurorii.
Prin urmare, la unitatea militară din Pitești, 70 de candidați au fost declarați admiși în mod ilegal, fiind astfel înlăturați alți 70 de candidați care ar fi fost îndrituiți la ocuparea locurilor respective. Aceștia din urmă s-au constituit părți civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei și 52.000 euro.
În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracțiunilor de corupție, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpați.
În total s-a stabilit că, în această grupare infracțională, o parte din inculpați au pretins și au primit de la candidați echivalentul a peste 82.000 euro ca preț al traficării influenței. Printre aceștia ar fi generalul de brigadă Marian Ion, colonelul Vasile Belciug, lt. colonelul Dan Costel Crăciuneanu și maiorul Crinu Ionuț Onel.