Mârza Traian și Gligor Traian au fost îngropați într-o grădină a unei locuințe din satul Mesentea, comuna Galda de Jos, județul Alba, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoriu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că principalul motiv care a stat la baza deshumării celor doi a fost stabilirea cu exactitate a circumstanțellor în care au murit, în acest caz urmând să fie căutați cei vinovați. Totodată, deshumarea a avut loc și pentru ca cele două victime să fie îngropate într-un cimitir și să aibă parte de o înmormântare creștinească.
Ei nu au certificate de deces, acestea urmând să fie eliberate de Primăria din Galda de Jos.
Istoricul Marius Oprea, Șeful Biroului de Investigații de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că cei doi luptători împotriva comunismului s-au împușcat reciproc în inimă după ce locuința în care se aflau a fost asediată de cadre ale Securității, Miliției și Armatei. Unul dintre ei a murit, iar celălalt „mai dădea semne de viață și a fost împușcat în cap de către un securist”.
„A început asediul locuinței în care se ascundeau în 9 martie 1949 (…) Inițial securiștii au crezut că s-au adăpostit mai mulți în casă pentru că cei doi trăgeau și din pod și prin ferestre, ei fiind asediați de securitate care era postată dincolo de drum, în fața casei. Securitatea a cerut întăriri (…) Au ciuruit casa. În cele din urmă din casă nu a mai fost nicio ripostă, cu toate acestea securiștii nu au avut curaj să intre, au apelat la doi săteni pe care i-au trimis să vadă dacă partizanii mai sunt sau nu în viață. Sătenii au ieșit pe ușă cu armamentul celor doi și au spus că sunt morți. Într-adevăr unul dintre ei era mort, împușcat în inimă, celălalt și el era împușcat în piept. Se pare că au ales, cu ultimele cartușe, să-și ia viața. Însă, cum spuneam, unul dintre ei mai dădea semne de viață și a fost împușcat în cap de către un securist”, a spus Marius Oprea.
Întrebat cum au ales cei doi să-și ia viața, Marius Oprea a spus că „împușcându-se reciproc”.
Investigațiile de identificare a cadavrelor celor doi au început săptămâna trecută, în urma unor mărturii ale oamenilor din sat.
„Problemele noastre nu se opresc odată cu identificarea celor doi. Este ușor de stabilit, care, cine este, mă refer la oseminte pentru că diferența de înălțime între cei doi era destul de mare (…) Din păcate ei nu sunt considerați eroi de către statul român. Am făcut demersuri pentru a fi înmormântați cu onoruri, cum se cuvinte, pentru că sunt eroi căzuți în lupta anticomunistă. Din păcate legea nu prevede că eroii anticomuniști ar fi eroi ai statului român, așa că trebuie să apelăm la autoritățile locale pentru reînhumare, mai ales în situațiile în care morții nu au aparținători sau ei nu își permit, financiar vorbind, o reînhumare”, a spus Marius Oprea.
Mârza Traian s-a născut la 15 decembrie 1925 în satul Galtiu, comuna Sântimbru, iar Gligor Traian s-a născut la 18 aprilie 1924 în comuna Livezile (fostă Cacova).
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), casa din Mesentea unde au murit cei doi și în grădina căreia au fost îngropați este situată la numărul 1, fiind prima din sat aflată pe partea stângă a drumului ce vine dinspre Galda de Jos. Imobilul este locuit și în prezent, însă urmele asediului mai sunt vizibile în unele locuri.
Activitățile care prevăd deshumarea și recuperarea rămășițelor pământești ale victimelor s-au desfășurat în prezența reprezentanților Parchetului Militar, care a fost sesizat de către IICCMER în acest caz.