Doi medici și reprezentantul farmaciei 2NA, judecați pentru eliberarea a mii de rețete false, unele pe numele unor pacienți decedați
Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată pe medicii Viorel Tiberius Mogoș, pentru 718 fapte de fals, complicitate la înșelăciune, abuz în serviciu și 1.373 de fapte de complicitate la uz de fals, și Carmen Dondoi, pentru 430 de fapte de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals și complicitate la înșelăciune.
Doina Georgeta Oprea, reprezentantul legal al farmaciei 2NA, va fi judecată pentru 1.373 de fapte de fals material în înscrisuri oficiale și tot atâtea de uz de fals, dar și pentru înșelăciune.
Procurorii au cercetat în acest caz eliberarea de rețete gratuite falsificate de către cadrele medicale, în baza cărora s-au decontat sume mari de bani de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1 septembrie 2008 – 31 august 2009, Viorel Tiberiu Mogoș, medic primar la o unitate cu profil diabetologic, a întocmit fictiv rețete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informații referitoare la pacienți cărora nu le-a recomandat toate aceste medicamente sau care nu se aflau în evidența sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.
„Acesta remitea rețetele întocmite de către el, dar și pe cele completate de către inculpata Carmen Dondoi (medic rezident în cadrul aceluiași cabinet), inculpatei Oprea Georgeta Doina, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să deconteze contravaloarea medicamentelor de la CASMB”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Aceștia completau și emiteau rețete consecutive, eliberate în aceeași zi aceluiași pacient, în care diagnosticul era diferit, respectiv diabet zaharat insulino-dependent în prima rețetă și diabet zaharat non-insulino dependent în cea de-a doua, precum și rețete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal.
În alte cazuri, medicul Tiberiu Mogoș prelua medicamentele direct de la farmacie și apoi remitea către aceasta rețetele necesare, pentru a fi decontată contravaloarea medicamentelor la CASMB.
Prejudiciul produs prin decontarea medicamentelor prescrise în rețetele gratuite eliberate este de 2.341.794 de lei, au precizat procurorii.
Procesul va fi judecat de Tribunalul București.
Dosarul a fost deschis de procurori după ce, în septembrie 2009, Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu o fraudă estimată atunci la peste 2,1 milioane de lei, la anchetatori fiind trimise și documente doveditoare.
În 21 ianuarie 2010, procurorii Parchetului instanței supreme i-au pus sub acuzare pe medicul Tiberiu Mogoș și pe administratorul lanțului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, pentru o fraudă de 2,1 milioane de lei, produsă în urma eliberării și decontării unor rețete pentru diabetici. Procurorii au verificat atunci modul în care au fost eliberate 3.000 de rețete.
În martie 2010, procurorii au descins la sediul farmaciei 2Na din zona Unirii din Capitală, precum și la alte două depozite de medicamente, de unde au fost ridicate documente și computere.
Într-un alt caz, procurorii Parchetului Tribunalului București au trimis în judecată 33 de persoane, dintre care 20 de farmaciști și nouă medici, pentru eliberare de rețete false cu valoare compensată pe numele unor falși pacienți, prejudiciul produs Casei Naționale de Asigurări de Sănătate fiind de aproximativ două milioane de lei.
Anchetatorii au stabilit că farmacistul, care de regulă era dirigintele de farmacie sau coordonatorul de zonă, stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie, care ulterior prescria constant numeroase rețete false cu valoarea compensată. Rețetele erau eliberate pe numele unor pacienți care nu erau consultați și care nu solicitaseră vreun tratament. Medicul înmâna rețete false farmacistului, care le introducea în programul de gestiune și le înainta spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate.