Doi polițiști din Gorj, deferiți justiției pentru arestarea ilegală și uciderea unui suspect

Publicat: 12 11. 2012, 16:31
Actualizat: 28 09. 2018, 08:19

Doi agenți de poliție au fost deferiți justiției pentru arestarea ilegală și cercetarea abuzivă a unui bărbat pe care l-au bătut pentru a recunoaște un furt, în urma loviturilor primite suspectul a decedat, informează Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Bogdan Eugen Papuzu și Constantin Cosmin Militaru (agenți de poliție) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor calificat și deosebit de grav, arestare nelegală și cercetare abuzivă”, se arată într-un comunicat de luni al instituției.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 17-18 noiembrie 2008, în sediul unei secții de poliție situat pe raza județului Gorj, inculpații i-au aplicat cu deosebită intensitate victimei D.N. (aflată în imposibilitate de a se apăra) multiple lovituri cu pumnii și picioarele, cauzându-i leziuni, inclusiv un traumatism cranio-cerebral cu fractură liniară de boltă, contuzii hemoragice cerebrale, ce au condus la decesul victimei. Agenții Bogdan Eugen Papuzu și Constantin Cosmin Militaru „au exercitat asupra victimei violențe, aceasta fiind lovită de mai multe ori (urmate de cel puțin șapte căderi ale acesteia), context în care cei doi inculpați i-au cerut în repetate rânduri să recunoască comiterea unei fapte de furt”.

Din rapoartele de expertiză medico-legală întocmite în cauză a rezultat faptul că moartea victimei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii, consecință a leziunilor cranio-cerebrale, ce s-au putut produce „prin lovire cu și de plan dur”.

Urmărirea penală în cauză a fost efectuată de către procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, împreună cu ofițeri de poliție judiciară ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În acest caz, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea dosarului de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție având în vedere complexitatea cauzei și mediatizarea acesteia și pentru soluționarea cu celeritate a dosarului.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Caraș-Severin, ca instanță de judecată desemnată de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin sentința penală din 2 noiembrie 2012.