Doi primari și un viceprimar PDL, cercetați întrucât ar fi împiedicat oamenii să vină la referendum

Doi primari și un viceprimar PDL, cercetați întrucât ar fi împiedicat oamenii să vină la referendum
Publicat: 10/08/2012, 14:15
Actualizat: 05/02/2019, 18:41

Doi primari și un viceprimar PDL din județul Bistrița-Năsăud sunt cercetați penal de Parchetul Judecătoriei Năsăud, fiind acuzați că ar fi împiedicat mai mulți oameni să voteze la referendumul din 29 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul din localitatea Parva, Ioan Strugari, și cel din comuna Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, precum și viceprimarul din Runcu Salvei, Vasile Pop, toți trei membri PDL, sunt cercetați penal de procurori.

Totodată, Parchetul Judecătoriei Beclean a deschis două dosare penale, unul în care cercetează mai multe persoane din Beclean și Figa pentru vot multiplu, iar altul în care sunt cercetați primarul comunei Chiuza Grigore Bradea (PSD) și viceprimarul Ioan Plăian (PNL) sub acuzația că ar fi violat secretul votului.

Procurorul Angela Sîngeorzan, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bistrița-Năsăud, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că pe numele celor trei au fost depuse plângeri penale, fiind acuzați că ar fi convins mai mulți cetățeni din comunele lor să nu se prezinte la vot la referendum.

„Sunt plângeri pe numele celor trei persoane – Ioan Strugari din Parva, Anchidim Pavelea și Vasile Pop din Runcu Salvei sub acuzația că ar fi împiedicat lumea să vină la vot faptă prevăzută și de art. 54 alineatul 1 din Legea 3/2000. Cei trei sunt cercetați de Parchetul Judecătoriei Năsăud. De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean are în lucru două dosare, unul vizând votul multiplu al unor cetățeni din Figa și Beclean, iar altul care vizează pe Grigore Bradea și Ioan Plăian din Chiuza care ar fi violat secretul votului intrând în cabine cu unii cetățeni”, a declarat procurorul Angela Sîngerzan.

Contactat telefonic, primarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acuzațiile care i se aduc lui și viceprimarului sunt neîntemeiate.

„Cum să împiedic eu sau viceprimarul oamenii să meargă la vot? La Runcu Salvei, USL are un electorat constant, de circa 100 de persoane. La referendum au votat 87, cam același număr de voturi l-a avut USL și la locale. Nu mai mult. Nu mi s-au adus la cunoștință acuzațiile, nu știu cine le-a formulat. Tot ce am aflat este că a fost o doamnă din București care are rude la Runcu Salvei și care dădea telefoane în ziua referendumului nemulțumită că nu venea lumea la vot. E posibil ca ea să fi făcut sesizare, dar fără temei”, a declarat Anchidim Pavelea.

În comuna Runcu Salvei a fost cea mai mică rată de participare la vot la referendum, respectiv 8,26%, dintre cei 1.052 de alegători înscriși pe listele electorale, doar 87 participând la vot.

La rândul său, primarul comunei Parva, unde participarea la vot a fost de 13,17%, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în ziua referendumului nu a fost în localitate până la ora 17.00.

„Au venit niște rude la mine și am plecat din localitate. M-am întors pe la 17.00 și am stat în Primărie cu reprezentanții PNL, PC și PSD. A sunat doamna prefect Ani Bob și m-a întrebat dacă sunt ceva probleme și am coborât atunci din Primărie ca să văd ce se întâmplă. M-a văzut fostul primar Gheorghe Stelian (PSD) și dânsul a sunat repede la Poliție că împiedic lumea să vină la vot. A venit un echipaj, a luat declarații de la toți cei de acolo. Reprezentanții PNL, PC și PSD nu au confirmat. Am crezut că s-a terminat toată povestea. Nu înțeleg de ce am acum dosar penal”, a declarat primarul din localitatea Parva, Ioan Strugari.

Primarul comunei Chiuza, Grigore Bradea (PSD) a declarat, de asemenea, că „este o aberație” tot ce se întâmplă.

„Viceprimarul Ioan Plăian (PNL) s-a dus în secția de votare să ducă o sticlă cu apă și mâncare soției lui care făcea parte din birou. S-a făcut sesizare, nu știu de către cine, am fost și eu chemat la Poliție să dau declarație dacă i-am dat viceprimarului atribuții. E o aberație ce se întâmplă. Nu înțeleg de ce am dosar penal”, a declarat el.

În comuna Chiuza, la referendum au participat 60% din localnicii cu drept de vot.

La referendumul pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu, în județul Bistrița-Năsăud a votat 35,78% din populația înscrisă pe listele electorale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit...
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Temperaturile „se prăbușesc”! Meteorologii anunță fenomene meteorologice extreme