Prima pagină » Știri » Doi români au fost prinși când încercau să vândă obiecte din Patrimoniul Național al Ungariei

Doi români au fost prinși când încercau să vândă obiecte din Patrimoniul Național al Ungariei

Doi români au fost prinși când încercau să vândă obiecte din Patrimoniul Național al Ungariei
Două obiecte de cult din Patrimoniul Cultural Național al Ungariei, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, furate la sfârșitul lunii februarie, din locuința unui colecționar din Budapesta, au fost găsite la doi tineri din Carei, aceștia fiind prinși în flagrant când încercau să le vândă.

Verificările în acest caz au început în luna martie, polițiștii de frontieră de la Sectorul Poliției de Frontieră Carei având informații că mai multe persoane din municipiul Carei, județul Satu Mare, dețin și intenționează să vândă mai multe bunuri de cult și antichități care fac parte din Patrimoniul Cultural Național al Ungariei, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Persoanele suspectate au fost monitorizare de la începutul lunii aprilie de către polițiștii de frontieră, iar vineri, în jurul orei 12.00, doi dintre suspecți, Cristian A. (32 de ani) și Norbert V. (34 de ani), ambii din Carei, au fost prinși în flagrant când intenționau să vândă două obiecte de cult, pentru suma de 17.500 de euro.

Cei doi tineri au fost imobilizați, iar asupra lor au fost găsite într-un rucsac o cupă din argint care simbolizează cele șapte zile ale săptămânii ale zeilor romani, de Jorg Kottimeir, evaluată la opt milioane de forinți și o cupă din cocos placată cu argint care prezintă urme de suflare cu aur și are semne minore de uzură, din secolul XVII-lea, în valoare de 600.000 de forinți, a precizat sursa citată.

Cupele au fost declarate ca fiind furate în 28 februarie, din cadrul unei colecții private ce aparținea unui cetățean maghiar, căruia atunci i-au dispărut în total 39 de asemenea obiecte.

Cei doi tineri au fost reținuți de procurorul de caz de la Parchetul Judecătoriei Carei, iar obiectele de cult, în valoare de 8,6 milioane de forinți (aproximativ 30.000 de euro), au fost confiscate.

Politiștii de frontieră delegați de procurorul de caz continuă verificările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și documentarea întregii activități infracționale, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Anchetatorii români au colaborat în acest caz cu poliția maghiară, care în prezent desfășoară mai multe percheziții domiciliare, pentru depistarea celorlalte obiecte de cult furate.

Citește și