Prima pagină » Știri » Doi români și trei arabi, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Doi români și trei arabi, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Doi români și trei arabi, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro
Cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăți comerciale, și trei cetățeni arabi, au primit, luni seară, ordonanțe de reținere, în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu 50 de milioane de euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei reținuți este administrator la Avicola Crevedia.

Cei cinci vor prezentați instanței, marți, cu propunerea de arestare preventivă.

Audierile în acest dosar, care au loc la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), continuă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut, luni, 160 de percheziții în București și județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt și angajați ai Ministerului de Finanțe, avocați și administratori de firme.

Potrivit DNA, perchezițiile au fost făcute la sediile unor firme și la locuințe din București și cele cinci județe, într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracțional organizat.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

În dosarul de evaziune fiscală ce vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenția anchetatorilor și angajați ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.

DNA a mai precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau și prin care derulau operațiuni comerciale, trecând în evidențele contabile cheltuieli fictive.

Rețeaua infracțională viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Membrii grupării de evaziune aveau atribuții delimitate: unii se ocupau de înființarea firmelor fantomă, alții racolau străini și români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociați sau administratori la aceste societăți, iar alții luau legătura cu funcționari ANAF, pentru nu face controale.

Șeful DNA, Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în dosarul de evaziune sunt vizate și persoane cu funcții importante, dar despre care nu se pot da informații decât după ce li se aduc la cunoștință învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru trafic de influență a senatorului PSD Niculae Bădălău, acesta fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenții la conducerea ANAF și pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu și din conducerea APIA.

Procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Bădălău, pentru trafic de influență, „raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, există date și indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Niculae Bădălău, a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care banii fuseseră alocați.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Bădălău, societatea implicată în circuitul evazionist i-ar fi pus la dispoziție, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societățile comerciale implicate în circuitul evazionist.

„Astfel, deși aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societății comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată și a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au precizat procurorii.

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Niculae Bădălău acuzațiile, acesta prezentându-se luni la prânz la sediul DNA.

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat că este nevinovat, că are conștiința împăcată și că își va da demisia dacă se va cere ridicarea imunității sale. „Voi răspunde în fața legii ca orice cetățean, dacă se dovedește că am vreo implicație”, a spus Bădălău.

În dosar mai este vizată și Angela Eugenia Nicolae, procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe – altele decât Phare, din cadrul Parchetului ICCJ, fiind suspectată de trafic de influență.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, luni, că a încuviințat, la cererea DNA, percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

Citește și