Prima pagină » Știri » Doi romi de la Pata Rât, DESPĂGUBIRI de câte 14.800 de euro pentru că au fost BĂTUȚI DE POLIȚIE

Doi romi de la Pata Rât, DESPĂGUBIRI de câte 14.800 de euro pentru că au fost BĂTUȚI DE POLIȚIE

Doi romi de la Pata Rât, DESPĂGUBIRI de câte 14.800 de euro pentru că au fost BĂTUȚI DE POLIȚIE
Despăgubiri de câte 14.800 de euro pentru doi romi de la Pata Rât, Cluj. Agresați excesiv și nejustificat într-o razie a Poliției. Vezi câți ani a avut nevoie Poliția română pentru o anchetă fără finalitate

La 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuș și Minerva Covaci au depus o plângere față de intervenția polițiștilor și jandarmilor, acuzându-i de abateri, violență verbală, atac, amenințări și distrugere prin foc. Au pierdut, atât la Curtea de Apel Cluj, cât și la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO.

Curtea a decis marți asupra reclamației înaintate de cei doi romi, arătând că, în acest caz, România a încălcat articolele 3 (privind interzicerea tratamentelor inumane și degradante) și 8 (privind respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Cazul privește două intervenții ale Poliției în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forței de către Poliție împotriva lui Augustin Lingurar și Trandafir Lăcătuș a fost excesivă și nejustificată în acele circumstanțe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un polițist, iar dl. Lăcătuș a fost lovit cu un baston, deși nu a opus rezistență și a fost imobilizat de doi polițiști. Curtea consideră că aceste acte de violență au fost menite să dea naștere la sentimente de frică și inferioritate și de a umili. Nicio investigație nu a fost declanșată de autorități pentru a se verifica dacă acțiunile Poliției reclamate de cei doi au fost necesare, având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistență,” se arată în decizia CEDO.

Evacuați cu forța

Judecătorii CEDO au subliniat că cercetările în cazul sesizărilor legate de intervenția, considerată rasistă de către Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea consideră că acestea nu au fost suficient de detaliate.

„În cursul anului 2005, Poliția a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenție în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Polițiștii au recuperat mai multe obiecte furate și au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate și al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 și s-a încheiat la ora 10. Reclamanții au refuzat să își părăsească locuințele și au fost evacuați cu forța„, se mai arată în decizia CEDO.

Punerea la pământ a reclamantului este în opinia instanței europene un act ce „afectează demnitatea umană„.

CEDO nu a admis că acțiunea Poliției a avut o motivație rasistă, însă a reținut că modul în care autoritățile române au investigat acuzația de rasism formulată de reclamanți nu a fost suficient de riguros. În plus, CEDO constată că investigația autorităților române a vizat doar operațiunile poliției și plângerea lui Trandafir Lăcătuș privind relele tratamente, nu și pe cea a lui Augustin Lingurar, iar investigația a durat prea mult: peste opt ani.

În urma deciziei de marți a CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar și Lăcătuș câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri și alte cheltuieli.

 

Citește și