Doi studenți au depus o plângere penală împotriva edilului interimar din Constanța
Cristian George Farauanu și Eduard Constantin Tănase, studenți la Universitatea „Ovidius”, respectiv Universitatea Maritimă din Constanța, au declarat că, în ședința Consiliului Local de marți, Decebal Făgădau a propus un proiect de hotărâre prin care toate cadrele didactice din municipiul Constanța vor beneficia de reducere la transportul local în comun, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit celor doi, în momentul în care un consilier local a propus un amendament prin care și studenții ar fi beneficiat de această reducere, Decebal Făgădau ar fi convins aleșii să voteze „împotrivă”.
După ședință, primarul interimar ar fi promis că va depune un proiect în acest sens.
„Amendamentul a fost respins de către consilierii locali PSD, aceștia fiind instigați la nerespectarea legii de către viceprimarul cu atribuții delegate de primar, Decebal Făgădau, care, în opinia noastră, a săvârșit un abuz în serviciu. Considerăm înacceptabilă situația de fapt în care profesorii au primit reducere la transportul local în comun, iar studenții nu, deși cei din urmă au dreptul la această reducere conform legii. Demersurile pentru respectarea legii au fost inițiate în anul 2014, Consiliul Local refuzând în mod explicit să pună în aplicare Legea educației”, au afirmat cei doi studenți.
Ei s-au prezentat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și au depus o plângere penală pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu împotriva lui Decebal Făgădău.
„Conform Codului Penal, Art. 297 (1), fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, au declarat Cristian Farauanu și Eduard Tănase.
Potrivit celor doi, în municipiul Constanța sunt aproximativ 22.000 de studenți care trebuie să beneficieze de acest drept.
„Apreciem că este de competența DNA să soluționeze acest dosar penal, în conformitate cu art. 13 alin. (3) din OUG nr. 43/2002 care include în competența DNA infracțiunea de abuz în serviciu atunci când s-a cauzat o pagubă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 de euro, cerință care este îndeplinită în această cauză”, se arată în plângerea penală depusă de cei doi studenți.