Incidentul s-a petrecut la terminalul plecări al Aeroportului „Henri Coandă”.
Mai mulți oameni au fost martori ai scandalui iscat între doi turiști străini și șoferul unui taximetru. Unul dintre martori, care a și filmat o parte a incidentului, a povestit, pentru MEDIAFAX, că discuțiile au apărut în momentul în care șoferul care i-a condus până la aeroport le-a cerut, pe lângă cei 30 de lei pe care tinerii i-au plătit, o „taxă” de 10 lei. Când turiștii au întrebat despre ce e vorba, taximetristul le-a spus că în România se percepe o taxă aparte de cea de transport, care se aplică pentru fiecare troler sau rucsac ce e transportat în portbagajul maxinii de taxi. Tinerii i-au replicat șoferului că nu văd nicăieri afișată această taxă, așa că i-au spus că nu vor plăti nimic în plus și au cerut să le fie returnate bagajele.
Din acest punct a izbucnit scandalul. În imaginile filmate de martor se vede cum cei trei discută aprins, iar taximetristul, după ce le dă două dintre bagaje tinerilor, închide portbagajul, se urcă în mașină și încearcă să plece. Unul dintre tineri se agață de portiera din dreapta-față a mașinii în timp ce prietenul sau s-a agățat de portiera din stânga-spate. După câțiva metri parcurși cu cei doi turiști prinși de mașină, taximetristul, un bărbat de aproximativ 25-30 de ani, a oprit, s-a dat jos, le-a explicat pe un ton nervos că în România așa se procedează dacă nu se plătește „taxa de bagaj”, apoi le-a returnat bunurile și a plecat.
Nu puțini sunt călătorii puși în situația de a plăti mai mulți bani pentru o cursă cu taxiul.
„În urmă cu trei ani, m-am urcat la Piața Romană într-o mașină de taxi. Avea pe portiera tariful de pornire de 1,29 lei, tariful de noapte de 1,29 lei, tariful de staționare 1,29 lei, tariful extern de 1,29 lei și tariful pe kilometru de 12,9 lei. Dar eu nu am văzut că e pusă virgula diferit. Abia la destinație, când pregătisem 13 lei să îi dau pentru cei opt kilometri parcurși, am aflat că trebuie să îi dau 100 de lei. I-am zis că nu am banii ăștia, că n-am văzut tariful, că trebuia să îmi spună, dar degeaba, el a zis că ori îi dau banii, ori stau în mașină până vine cineva să îmi plătească cursa. Am avut noroc că eram acasă, l-am chemat pe soțul meu, care e avocat, și după o scurtă discuție, i-a dat 20 de lei și am putut să plec”, povestește Maria Iacob.
„De câte ori ies în oraș, în weekend, întâlnesc cel puțin trei-patru taximetriști, în Centrul Vechi, care îmi cer 50-60 de lei pentru o cursă de 10-20 de lei. Sunt mulți taximetriști de treabă, care nu vor să te păcălească și nici să îți ia pentru o cursă cât nu face. Dar sunt mulți și cei care vor să te înșele. Iar poliția nu le face nimic. Poliția Locală, de exemplu, se plimbă pe lângă ei și chiar dacă le zicem că ne cer bani mai mulți și nu ne dau bon, ridică din umeri și spun că nu au ce să le facă”, spune Răzvan.
„Din păcate, destul de mulți taximetriști sunt interesați să înșele și să câștige câțiva lei în plus, nu să ofere clienților o cursă plăcută și rapidă, prin care să îi convingă pe aceștia să le dea un bacșiș mai mare. Cei tineri sunt mai lipsiți de bun simt și de scrupule. Noi, ăștia trecuți de 50 de ani, suntem mai liniștiți și nu ne asumăm riscul de a rămâne fără singura sursă de venit. Am mai auzit de taxa de bagaj, unii șoferi de la firme din Ilfov care fac taximetrie în București, am auzit că o cer turiștilor străini, care nu știu regulile de la noi”, recunoaște Bogdan Popa, care lucrează că șofer de taxi în București de aproape 30 de ani.
Poliția nu a fost sesizată cu privire la acest incident, însă oamenii legii transmit că într-o astfel de situație este recomandat apelul la 112.
„Într-o astfel de situație, în care un taximetrist sau orice alt conducător auto care desfășoară transport de persoane refuză să înapoieze bagajul unei persoane, trebuie imediat sunat la 112 și alertată Poliția. Fapta se încadrează la furt și amenințare și se sancționează cu închisoarea, conform Codului Penal în vigoare. Recomandarea noastră e ca orice astfel de situație să fie adusă imediat la cunoștință Poliției, iar clienții cărora li se cere să achite o sumă mai mare decât cea indicată de aparatul de taxare să nu accepte. Orice formă de șantaj, orice formă de amenințare sunt pedepsite de legea penală. În plus, legea taximetriei prevede foarte clar stabilirea tarifelor, iar abaterile sunt, de asemenea, sancționate, ajungându-se până la suspendarea dreptului de a practică această meserie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.
La nivel național, în 2016, au fost desfășurate peste 1.700 de acțiuni de control în trafic, care au vizat transportul de persoane în regim taxi. Au fost aplicate peste 22.000 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de autovehicule ce efectuau acest gen de transport, dintre care aproape 4.700 au vizat abateri de la legea taximetriei și 15.500 abateri prevăzute privind circulația pe drumurile publice. Peste 900 de permise de conducere au fost suspendate, iar taximetriștii au fost cercetați pentru comiterea a aproape o sută de infracțiuni – 66 la regimul circulației și 30 de altă natură. În 287 de cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor, deoarece transportul în regim de taxi se derula ilegal.
Și anul acesta, până la finalul lunii iunie, la nivel național au avut loc peste 800 de acțiuni de control în trafic, care au vizat transportul de persoane în regim taxi, fiind aplicate peste 10.000 de sancțiuni contravenționale. Din totalul sancțiunilor, peste 2.700 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de Legea taximetriei și aproape 7.500 pentru abateri privind circulația pe drumurile publice. Au fost reținute 360 de permise de conducere, iar 24 se șoferi au fost cercetați pentru infracțiuni comise la regimul circulației. În peste 280 cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculuii deoarece transportul în regim de taxi avea loc ilegal.