Prima pagină » Știri » Domeniul în care școala românească produce de trei ori mai puțini absolvenți decât ar fi nevoie

Domeniul în care școala românească produce de trei ori mai puțini absolvenți decât ar fi nevoie

Domeniul în care școala românească produce de trei ori mai puțini absolvenți decât ar fi nevoie
Sistemul de învățământ din Româ­nia produce prea puțini ingineri față de cât are nevoie piața și eco­no­mia, sus­ține Petrișor Peiu, pro­fe­sor la Uni­vesitatea Politehnică din București.

„Noi producem circa 12.000-15.000 de in­gineri pe an, cam același număr ca Ungaria și Ce­hia, țări mult mai mici decât România. Ro­mâ­nia are un deficit pe actualul trend de dez­voltare, fără să vorbim de accelerarea tren­dului, avem nevoie de încă 180.000 de ab­sol­venți în această zonă până în anul 2020, ceea ce tehnic nu putem livra. Școala actuală poate livra în jur de 50.000-60.000 de studenți în acești trei ani, deci avem un deficit foarte mare”, a spus Petrișor Peiu, fost consilier al pre­mierilor Radu Vasile și Adrian Năstase la finalul anilor ”90 și începutul anilor 2000.

Cel mai mare producător de ingineri din lume este Federația Rusă, care livrează circa 450.000 de ingineri anual. În ceea ce privește situația Americii, acolo se produc destul de puțini ingineri pentru că sunt mulți care migrează din statele vecine, a mai spus Peiu în cadrul emisiunii ZF Live.

„Cel mai mare producător de ingineri din lume, în afară de China și India, unde statisticile nu sunt de încredere, este Federația Rusă cu 450.000 de ingineri pe an și cu o populație de șapte ori mai mare ca a României. Coreea de Sud produce 150.000 de ingineri pe an, este prima țară în indexul inventivității globale, la o populație de 50 de milioane, adică de două ori și jumatate populația României. 

Citește continuarea în Ziarul Financiar

Autor

Citește și