„Dorel” din Constanța a lăsat jumătate de oraș fără apă, după ce a tăiat conducta magistrală. Reparația este estimată la 800.000 de lei

Publicat: 23 10. 2013, 13:57
Actualizat: 29 07. 2014, 17:25

UPDATE Reprezentanții Regiei Județene de Apă Constanța spun că avaria care a lăsat fără apă potabilă jumătate din orașul Constanța va fi remediată, cel mai probabil, în cursul nopții de miercuri spre joi, valoarea lucrărilor fiind estimată la aproximativ 800.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.


Aproape jumătate din locuitorii orașului Constanța au rămas fără apă potabilă la robinete după ce muncitorii unei firme care lucrează la construcția unei benzinării au avariat cu un excavator conducta magistrală de alimentare cu apă a zonei de sud a Constanței.

Potrivit unui comunicat al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța, avaria s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona podului IPMC, unde firma Tiragram a început construcția unei benzinării.

Muncitorii care lucrau în zonă au avariat cu un excavator conducta magistrală, mai multe cartiere din zona de sud a orașului rămânând fără apă potabilă.

Astfel, sunt afectați locuitorii din cartierele Palas, IC Brătianu, Medeea, CET și Anda, în timp ce locuitorii cartierelor Km 4 -5, Km 5 și Viile Noi vor avea apă cu presiune scăzute.

„Având în vedere complexitatea lucrărilor care trebuiesc efectuate, nu se poate preciza cu exactitate perioada necesară finalizării acestora. Îi asigurăm însă pe toți abonații din zonele afectate de lipsa apei că echipele de intervenție ale regiei vor face tot ce este omenește posibil pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp posibil”, afirmă purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea.

Reprezentanții RAJA Constanța spun că incidentul nu s-ar fi produs dacă firma de construcții ar fi ținut cont și s-ar fi conformat cerințelor regiei de apă. Astfel, în luna iunie a acestui an societatea a cerut un aviz de principiu de la regie și i s-a adus atunci la cunoștință faptul că în zonă se află magistrala de alimentare, iar pentru obținerea avizului necesar începerii lucrărilor este nevoie de realizarea unui proiect și de execuția lucrărilor de protecție a conductei.

„Mai mult, firma avea obligația ca după realizarea acestor lucrări să vină cu proiectul viitoarei contrucții – stația Peco, refăcut în conformitate cu cerințele RAJA pentru a obține avizul pentru construire”, spune purtătorul de cuvânt al RAJA.

Potrivit acesteia, fără să țină cont de cerințele RAJA, Tiragram a demarat lucrările la începutul acestei luni, iar în 2 octombrie o echipă a regiei de apă formată din juriști și reprezentanți ai Departamentului tehnic s-a deplasat la fața locului și a încheiat o notă de constatare semnată și de către reprezentanți ai firmei Tiragram, dar și de constructor, prin care aceștia își luau angajamentul că vor stopa lucrările, vor asigura realizarea protecției pentru magistrală și vor depune toate actele pentru obținerea avizului necesar pentru a intra în legalitate.

O săptămână mai târziu, în 8 octombrie, pentru că firma a continuat lucrările și nu a respectat nota de constatare, RAJA a trimis către Tiragram o notificare prin executor judecătoresc, de stopare a lucrărilor. În plus, în 9 octombrie a fost transmisă și către Inspectoratul în Construcții o notificare prin care regia de apă solicita să fie luate măsurile pentru întreruperea lucrărilor.

Cătălin Legănel, corespondenti@mediafax.ro