Dorin Cocoș a fost audiat marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care este judecat alături de fiul său Alin Cocoș, de fosta șefă a DIICOT Alina Bica și de foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății (ANRP), pentru fapte de corupție în legătură cu soluționarea unor cereri de desăgubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.
Dorin Cocoș le-a spus judecătorilor că dorește să fie judecat prin procedura simplificată, că recunoaște toate acuzațiile care i se aduc de către anchetatori și că dorește să se țină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.
În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoș să dea și o declarație, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele. Cocoș a arătat că îl cunoștea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 și că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP.
„Ulterior am aflat că (Diacomatu, n.r.) este vicepreședinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranșe. I-am promis și sprijin politic, ca să rămână în funcție. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susținere”, a arătat Dorin Cocoș în sala de judecată.
El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoștință, a intrat în legătură cu Crinuța Dumitrean, care atunci era șefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.
„Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, știam că acesta vrea să obțină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat și cinci milioane de euro. Crinuței Dumitrean un milion de euro, lui Dragoș Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toți acești bani îi dădeam în tranșe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri”, a arătat Cocoș.
Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoș a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.
„Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. În 2013 am cunoscut-o și pe Alina Bica. Niciodată nu am vorbit cu aceasta de bani sau terenuri”, a arătat Cocoș.
Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoș să explice și contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soții Olguța Chiriac.
„Fosta mea soție Olguța Chiriac avea un teren în Snagov. Fiul meu avea nevoie de bani, fosta soție și fiul au vândut terenul către Mihăilescu. Este adevărat că știam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărțit cu Alina Bica. Știam că ea este șefa DIICOT și că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă dorește Alina Bica, pentru că nu se știe niciodată … Ea era șefa DIICOT și a fost în comisia ANRP”, a explicat Cocoș.
El a arătat că „era de notorietate că la ANRP toți membrii se înțelegeau înainte de ședință”. „Nu am avut emoții că vor da vot pozitiv. Toate funcțiile se dădeau politic în ANRP, dar eu personal nu l-am ajutat politic pe Diacomatu. I-am spus că îl ajut politic doar ca să îl linișteșc”, și-a încheiat Cocoș declarația.
Audierile în acest dosar se vor relua în 8 septembrie, au stabilit judecătorii ICCJ.
În dosarul „Bica 1” sunt judecați, pentru abuz în serviciu, opt foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta șefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, Crinuța Dumitrean, Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu și Dragoș George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Cei opt foști membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzați că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Alina Bica mai este judecată, în același dosar, și pentru luare de mită și abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată inițial în dosarul „Bica 2”. În urma unei decizii a instanței supreme, dosarul „Bica 1” include toate acuzațiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit ca membru în comisia ANRP, precum și acuzațiile față de Dorin și Alin Cocoș și Ionuț Mihăilescu.
Omul de afaceri Dorin Cocoș este judecat pentru două fapte de trafic de influență și dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoș, pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoș, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).
Dorin Cocoș este acuzat că, în schimbul influenței exercitate asupra Alinei Bica și a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins și primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunțător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiția să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.