Dosar de fraude la Bacalaureat. Doi profesori au corectat lucrările copiilor unui om de afaceri, iar acum toți trei au fost reținuți

Publicat: 12 07. 2014, 11:33
Actualizat: 05 02. 2019, 03:49

Aceștia au fost audiați alături de alte două profesoare din Târgu Jiu și Motru la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, la finalul audierilor cele două fiind lăsate să plece singure acasă.

În paralel, la domiciliile suspecților au avut loc percheziții, polițiștii și jandarmii aducând ulterior la Parchet cutii în care se aflau sticle de whisky, aparatură electrocasnică, surse judiciare precizând că au fost ridicate cu această ocazie și mari sume de bani, de ordinul miilor de euro.

Cei doi profesori reținuți au fost implicați în corectarea lucrărilor la bacalaureatul susținut de băieții gemeni ai omului de afaceri Nicu Crețu, patron al unui restaurant din oraș. Gemenii au obținut 8,78 și, respectiv, 9,35 media generala la bacalaureat, pentru unul dintre ei tatăl contestând nota de la limba română. În urma recorectării lucrării, nota contestată a fost mărită cu aproape un punct, fiind în avantajul absolventului de liceu.

Avocații celor trei bărbați reținuți au declarat, la finalul audierilor, că au interdicție de la clienții lor de a vorbi despre cazul respectiv până la sfârșitul zilei de sâmbătă, în cursul acestei zile fiind programate noi audieri. Avocații nu au precizat nici care sunt acuzațiile aduse pentru clienții lor, aceștia declarând că nu pot face niciun fel de precizare fără acceptul clienților.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu a făcut publică nicio informație despre acest caz, un comunicat de presă fiind așteptat în cursul zilei de sâmbătă.

În județul Gorj, conform Inspectoratului Școlar Județean, promovabilitatea la bacalaureat a crescut cu aproape un procent după corectarea contestațiilor, ajungând la 60,84%, un număr de 299 de note fiind mărite în urma recorectării lucrărilor, alte 126 fiind scăzute. După recorectarea lucrărilor, un număr de 80 de elevi au primit note mai mari, care i-au ajutat să promoveze bacalaureatul, într-un caz de la un liceu din Târgu Jiu un elev reușind să obțină nota 8.85 în urma recorectării, nota inițială fiind 5.00.