Dosar Microsoft 2. Foștii miniștri PSD Athanasiu și Nica, sub control judiciar
„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nica Dan și Athanasiu Alexandru trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme”, transmite DNA.
În ceea ce îl privește pe Alexandru Athanasiu, acesta nu poate părăsi țara.
„Ne susținem nevinovăția, nu avem alte declarații”, a spus Adriana Țicău când a părăsit sediul DNA.
„Am intrat în posesia documentelor, ceea ce îmi dă toate elementele necesare pentru a-mi dovedi nevinovăția”, a declarat Dan Nica.
„Am control judiciar, interdicția de a părăsi țara. Voi contesta măsura”, a precizat Alexandru Athanasiu.
La data de 23 noiembrie procurorii au cerut președintelui României aviz pentru urmărirea penală în cazul foștilor miniștri Dan Nica, Alexandru Athanasiu și Adriana Țicău, pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft”, Klaus Iohannis avizând solicitarea.
DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.
„În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte -un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbHȚ, potrivit DNA.
Totodată, procurorii DNA spun că, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Adriana Țicău a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria. Totodată, ea ar fi inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, Adriana Țicău ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
„În calitate de ministru al educației și cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, mai arată DNA.