Dosar penal în cazul adolescentei dispărute în Parcul Național Retezat

Dosar penal în cazul adolescentei dispărute în Parcul Național Retezat
Publicat: 28/08/2014, 10:22
Actualizat: 02/02/2019, 00:05

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, Laura Bradu, a declarat, joi, că în urma dispariției fetei polițiștii au deschis un dosar penal pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

„Activitățile de căutare, dar și cele investigative vor continua și în zilele următoare”, a precizat reprezentantul Poliției Hunedoara.

Timp de o săptămână, adolescenta dispărută a fost cautată de sute de polițiști, salvamontiști, alpiniști, jandarmi, pădurari, rangeri, pompieri, scafandri și voluntari.

La operațiunile de căutare echipele de salvare au folosit câini special dresați pentru găsirea persoanelor dispărute, un elicopter care a survolat zona, un sonar cu care a fost scanat fundul lacului Gura Apei și un aparat de zbor fără pilot la bord, ghidat de la distanță, care a ajuns în zone greu accesibile. De asemenea, polițiștii au audiat toți tinerii și însoțitorii care au făcut parte din tabară de unde a dispărut fata, turiștii care au văzut-o pe drum, familia și cunoscuții și au distribuit pliante cu fotografia fetei în orașele din apropiere, în special în gări și autogări, în speranța că va fi recunoscută de cineva.

Adolescenta de 14 ani, Daliana Rădoi, a dispărut în 20 august, când mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeție spre Lacul Bucura din Munții Retezat.

Fata era instituționalizată în centrul de plasement din Lupeni și plecase într-o tabără de vară organizată de preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru.

„De șase ani duc copii din centrele de plasament în tabere și excursii și niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Și-a luat cu ea rucsacul cu haine și a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipsește și am căutat-o. Turiștii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo mașină și a dus-o în oraș. Sper ca așa să fie și să o găsim teafără și nevătămată”, declara preotul Cristian Olaru.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara spuneau că fata nu are probleme de sănătate, nu este un „copil problemă”, a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare și nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Fata, care provine din Aninoasa, a intrat în grija statului în condițiile în care mama sa este bolnavă, iar tatăl copilei nu este cunoscut. Astfel, adolescenta a locuit în apartamente familiale și mai apoi într-un centru de plasament la Lupeni. Ea mai are în Aninoasa o mătușă pe care uneori o vizita.

Până în luna ianuarie a acestui an, fata a fost elevă a Școlii Generale „ID Sîrbu” din Petrila, localitate în care a trăit într-un apartament familial, într-o cameră în care mai erau alte două fetițe în aceeași situație. La această școală ajunsese în anul școlar 2012-2013, printr-un transfer de la o școală din Călan.

Diriginta fetei, Anamaria Mititelu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nimic din comportamentul fetei nu a evidențiat-o în mod special.

„Era o fetiță introvertită, îngrijită și care nu se manifesta gălăgios. Nu excela la învățătură, mediile ei erau cele minime pentru promovare, însă ca disciplină nu a făcut niciodată probleme. Avea o prietenă de care era mai apropiată și în rest participa alături de copii la toate activitățile extrașcolare”, a spus Anamaria Mititelu.

Ea a precizat că fetița era bine îngrijită în apartamentul de la Petrila, iar personalul de acolo se interesa permanent de situația fetei și contribuia la integrarea ei completă în mediul școlar.

În luna ianuarie, activitatea din acest apartament familial a fost suspendată din cauza problemelor financiare, iar fata a fost transferată la un centru de plasament în Lupeni, ultimul așezământ înainte de a dispărea în Retezat. Fetița a rămas însă în baza de date a medicului ei de familie din Petrila.

„Era sensibilă tare. De când a fost mutată la Lupeni, ea venea cu colegii ei la consultații. Copilul acesta nu era bolnav, era doar inadaptată la mediul în care trăia. Avea o problemă de adaptare acolo. Era peste nivelul intelectual al acelor copilași. Eu cred că fetița a fugit din viața ei”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Popa, care spunea că fata s-a plâns că nu se poate adapta în acel centru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă