Dosar penal în cazul adolescentei dispărute în Parcul Național Retezat

Dosar penal în cazul adolescentei dispărute în Parcul Național Retezat
Publicat: 28/08/2014, 10:22
Actualizat: 02/02/2019, 00:05

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Hunedoara, Laura Bradu, a declarat, joi, că în urma dispariției fetei polițiștii au deschis un dosar penal pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

„Activitățile de căutare, dar și cele investigative vor continua și în zilele următoare”, a precizat reprezentantul Poliției Hunedoara.

Timp de o săptămână, adolescenta dispărută a fost cautată de sute de polițiști, salvamontiști, alpiniști, jandarmi, pădurari, rangeri, pompieri, scafandri și voluntari.

La operațiunile de căutare echipele de salvare au folosit câini special dresați pentru găsirea persoanelor dispărute, un elicopter care a survolat zona, un sonar cu care a fost scanat fundul lacului Gura Apei și un aparat de zbor fără pilot la bord, ghidat de la distanță, care a ajuns în zone greu accesibile. De asemenea, polițiștii au audiat toți tinerii și însoțitorii care au făcut parte din tabară de unde a dispărut fata, turiștii care au văzut-o pe drum, familia și cunoscuții și au distribuit pliante cu fotografia fetei în orașele din apropiere, în special în gări și autogări, în speranța că va fi recunoscută de cineva.

Adolescenta de 14 ani, Daliana Rădoi, a dispărut în 20 august, când mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeție spre Lacul Bucura din Munții Retezat.

Fata era instituționalizată în centrul de plasement din Lupeni și plecase într-o tabără de vară organizată de preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru.

„De șase ani duc copii din centrele de plasament în tabere și excursii și niciodată nu au fost incidente. Adolescenta a plecat voluntar din locul de campare din Poiana Pelegii. Și-a luat cu ea rucsacul cu haine și a plecat fără să o vadă nimeni. Ne-am dat seama relativ repede că lipsește și am căutat-o. Turiștii au văzut-o pe drumul către barajul Gura Apei. Cel mai probabil a luat-o vreo mașină și a dus-o în oraș. Sper ca așa să fie și să o găsim teafără și nevătămată”, declara preotul Cristian Olaru.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara spuneau că fata nu are probleme de sănătate, nu este un „copil problemă”, a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare și nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

Fata, care provine din Aninoasa, a intrat în grija statului în condițiile în care mama sa este bolnavă, iar tatăl copilei nu este cunoscut. Astfel, adolescenta a locuit în apartamente familiale și mai apoi într-un centru de plasament la Lupeni. Ea mai are în Aninoasa o mătușă pe care uneori o vizita.

Până în luna ianuarie a acestui an, fata a fost elevă a Școlii Generale „ID Sîrbu” din Petrila, localitate în care a trăit într-un apartament familial, într-o cameră în care mai erau alte două fetițe în aceeași situație. La această școală ajunsese în anul școlar 2012-2013, printr-un transfer de la o școală din Călan.

Diriginta fetei, Anamaria Mititelu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nimic din comportamentul fetei nu a evidențiat-o în mod special.

„Era o fetiță introvertită, îngrijită și care nu se manifesta gălăgios. Nu excela la învățătură, mediile ei erau cele minime pentru promovare, însă ca disciplină nu a făcut niciodată probleme. Avea o prietenă de care era mai apropiată și în rest participa alături de copii la toate activitățile extrașcolare”, a spus Anamaria Mititelu.

Ea a precizat că fetița era bine îngrijită în apartamentul de la Petrila, iar personalul de acolo se interesa permanent de situația fetei și contribuia la integrarea ei completă în mediul școlar.

În luna ianuarie, activitatea din acest apartament familial a fost suspendată din cauza problemelor financiare, iar fata a fost transferată la un centru de plasament în Lupeni, ultimul așezământ înainte de a dispărea în Retezat. Fetița a rămas însă în baza de date a medicului ei de familie din Petrila.

„Era sensibilă tare. De când a fost mutată la Lupeni, ea venea cu colegii ei la consultații. Copilul acesta nu era bolnav, era doar inadaptată la mediul în care trăia. Avea o problemă de adaptare acolo. Era peste nivelul intelectual al acelor copilași. Eu cred că fetița a fugit din viața ei”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Dana Popa, care spunea că fata s-a plâns că nu se poate adapta în acel centru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?