DOSAR PENAL în cazul primului focar de PESTĂ PORCINĂ din Teleorman. Prefect: Vom vedea dacă PORCUL BOLNAV a fost pus acolo INTENȚIONAT
Dosarul penal a fost deschis în cazul primului focar de pesta porcină, confirmat la Slobozia Mândra, unde cadavrele a doi porci au fost găsite la marginea localității, a declarat prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, pentru corespondentul Mediafax.
„Într-un caz virusul a fost confirmat, în altul – nu. Se fac acum cercetări pe această temă, Poliția și Parchetul se ocupă. Și vom vedea dacă porcul bolnav a fost pus acolo intenționat„, a spus prefectul.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole confirmă că există un caz aflat acum în instrumentarea Poliției Turnu Măgurele, sub supravegherea și coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele.
„E un dosar cu autor necunoscut și se fac cercetări în sensul depistării persoanei care a pus porcul bolnav la Slobozia Mândra. Momentan acestea sunt datele pe care vi le pot furniza”, a spus Dragole.
Primul caz de pestă porcină africană din județul Teleorman a fost confirmat la jumătatea lunii octombrie în satul Slobozia Mândra, la cadavrul unui porc aruncat în apropierea pădurii din sat.
„Avem un singur purcel necunoscut, aruncat într-o pădure la Slobozia Mândra, la 5 kilometri de sat și într-adevăr e pozitiv. Dar în gospodării nu e încă risc. E vorba, de fapt, de două cadavre, mai mult oasele, aruncate acolo, însă doar unul este pozitiv. Momentan, asta nu înseamnă că va fi afectată populația, acum doar supraveghem clinic porcii din localitățile apropiate. Vrem doar să verificăm dacă au mai apărut îmbolnăviri. Dar nu luăm nicio măsură deocamdată”, declara la vremea respectivă directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu.
De neoprit, epidemia de pestă porcină africană s-a extins acum în 287 de localități din 18 județe. În total, sunt raportate 1.092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți, potrivit datelor Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Până acum, au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală, informează ANSVSA, printr-un comunicat de presă.
Până la 14 noiembrie 2018, au fost despăgubiți 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 190.110.490 de lei, față de 189,5 milioane de lei la 8 noiembrie, când fuseseră despăgubiți 7.826 de proprietari.