Prima pagină » Știri » DOSAR PENAL in rem pentru NEGLIJENȚĂ în serviciu în cazul epidemiei de pestă porcină. Fermierii ACUZĂ: „Nu erau pregătiți, au săpat groapa singuri noaptea”. EFORT financiar URIAȘ pentru DESPĂGUBIRI

DOSAR PENAL in rem pentru NEGLIJENȚĂ în serviciu în cazul epidemiei de pestă porcină. Fermierii ACUZĂ: „Nu erau pregătiți, au săpat groapa singuri noaptea”. EFORT financiar URIAȘ pentru DESPĂGUBIRI

DOSAR PENAL in rem pentru NEGLIJENȚĂ în serviciu în cazul epidemiei de pestă porcină. Fermierii ACUZĂ:
Pesta porcină africană. Dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu. 350.000 de porci eutanasiați. Vezi cât de mare este efortul financiar bugetar pentru despăgubirea fermierilor

„La Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prev. de art.355 din Codul penal, și neglijență în serviciu, prev. de art.298 din Codul penal. Lucrarea a fost înregistrată la Secția de urmărire penală și criminalistică la data de 03.09.2018, ca urmare a sesizării din oficiu și a formulării unui denunț”, au precizat reprezentanții Parchetului General, printr-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Acuzații grave la adresa Direcției Sanitare Veterinare

Proprietarul unei ferme de porci de la periferia orașului Galați, unde există suspiciune de pestă porcină, a acuzat recent autoritățile că, deși anunțate marți, au intervenit, total nepregătite, abia vineri la ora 22.00.

Cu toate că proprietarul porcilor a raportat autorităților încă de marți că porcii au simptomele virusului, iar primul porc a murit vineri, măsurile specifice anti-pestă porcină au fost luate duminică.

În plus, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați au venit nepregătiți la ferma unde există suspiciunea de pestă porcină africană.

„Marți, i-am anunțat că am porci bolnavi. A venit un veterinar și a constatat. Miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunțat din nou. Au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiți pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă șase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiți. În final, au eutanasiat toți porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru. Să vedem dacă îmi dau despăgubiri”, a declarat, pentru Mediafax, fermierul Laurențiu Cojan.

Iohannis: măsurile tardive au favorizat răspândirea bolii

Președintele Klaus Iohannis acuză Guvernul de incompetență și lipsă de responsabilitate în gestionarea crizei pestei porcine si cere verificarea modului în care autoritățile responsabile cu gestionarea pestei porcine au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii bolii.

„Președintele României, Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile, reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), așa cum sunt acestea prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. Președintele României atrage atenția Guvernului și Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să și-o asume în legătură cu ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren, au reprezentat factori esențiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc” se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Daea: virusul „nu vine pe bicicletă”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

„Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu știi, aici nu intră pe graniță cu pașaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă și spune alo, stai puțin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenție la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Peste 200 de milioane de lei despăgubiri

„Am luat mai multe măsuri pentru a sprijini financiar pe toți cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cât și pentru combaterea răspândirii virusului. Suplimentar față de sumele prevăzute în rectificarea bugetară pentru despăgubirea crescătorilor de porci, adică peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finanțelor Publice a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei. Prin urmare, sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubilor, dar și pentru achiziția de dezinfectanți, kit-uri de laborator și alte materiale necesare ANSVSA”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri.

Potrivit ministrului Agriculturii, până la 27 august, „existau 10 județe afectate, iar 121.012 porci fuseseră sacrificați. Ultimele statistici privind evoluția pestei porcine arată că numărul porcilor uciși va depăși 350.000, în urma confirmărilor de focare din județele Tulcea și Brăila, iar numărul locurilor de muncă desființate va fi de ordinul sutelor.

 

Citește și