Prima pagină » Știri » Dosar penal pentru focarul de toxiinfecție alimentară produs de shaorma infectată cu Salmonella

Dosar penal pentru focarul de toxiinfecție alimentară produs de shaorma infectată cu Salmonella

Dosar penal pentru focarul de toxiinfecție alimentară produs de shaorma infectată cu Salmonella
Dosar penal pentru focarul de toxiinfecție alimentară de la Iași, produs de shaorma infectată cu Salmonella

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași s-au autosesizat în urma incidentului de miercurea trecută, când 134 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.

„Polițiștii s-au autosesizat în acest caz și a fost întocmit un dosar penal pentru comercializarea de produse alimentare alterate. Cercetările continuă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Adina Lupu.

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași au avut parte de o avalanșă de internări în doar câteva ore, după ce mai mulți tineri au mâncat shaorma în același local din oraș.

„Zeci de persoane, în majoritate adolescenți, s-au prezentat cu fenomene digestive, însemnând diaree și vărsături, în urma consumului unor alimente. Din fericire, cazurile semnalate nu sunt grave, ci în limita medie a toxiinfecției alimentare”, a declarat Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Focarul de toxiinfecție alimentară în urma căruia 134 de ieșeni au ajuns la spital a fost provocat de bacteria Salmonella. „Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea incidentului, pe 15 mai 2018. În urma prelucrării probelor recoltate de la sediul unității de alimentație publică s-a constatat prezența bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unității”, declara purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu. Conform acestuia, ancheta epidemiologică a evidențiat faptul că toate persoanele au declarat că au consumat de produse fast-food în perioada 13 – 14 mai, că toate meniurile au fost preparate la sediul unității, inclusiv sosurile (conform declarației șefului localului), că perioada de incubație medie a fost de 8 – 9 ore, dar și că inspectorii sanitari au mers la sediul unității, de unde au fost recoltate opt probe de alimente și 25 de probe de sanitație, care au fost analizate în laboratorul DSP Iași.

În urma anchetei epidemiologice, activitatea localului a fost suspendată, administratorii acestuia primind o amendă de 3.000 de lei.

 

Citește și