DOSAR PENAL pentru șoferul mașinii cu numărul M…E PSD. Poliția i-a suspendat permisul și a ridicat PLĂCUȚELE DE ÎNMATRICULARE
This browser does not support the video element.
De la 17:15, Reprezentanții Poliției Române au anunțat o conferință de presă pe tema circulației pe drumurile publice din România a mașinii înmatriculate în Suedia, cu numere M..EPSD
Un protest a fost organizat în jurul prânzului în fața sediului Brigăzii de Poliție Rutieră din București.
„Protestăm față de abuzul pe care l-a făcut Ministerul de Interne în frunte cu Carmen Dan. Este întrecută măsura legii și ca atare cerem demisia lui Carmen Dan împreună cu subalternii”, a spus un protestatar.
„Suntem alături de el și vrem să își primească, dacă se poate, înapoi plăcuțele. Nu a făcut nimic, nu a încălcat nicio lege. A avut o idee. O să rezolve justiția, aceasta este calea. Nu vrem să ne guverneze hoții și incompetenții„, a mai declarat alt protestatar.
„Nu este o decizie, se fac niste verificări firești în vederea stabilirii cu exactitate a posibilității utilizării acelor numere preferențiale pe teritoriul României. (…) Ceilalti polițiști, din primele verificări făcute au stabilit că numărul corespunde seriei șasiu și certificatului de înmatriculare al autoturismului. Există o interpretare în raport cu prevederile convenției pe care și Romania și Suedia le-a ratificat în sensul în care numerele de înmatriculare trebuie să conțină atât litere, cât si cifre. Politiștii fac niște verificări, verifică o bază de date, apoi stabilesc măsuri”, a declarat Cosmin Andreica, reprezentantul sindicatului Europol.
Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ștefănescu, românul care conduce mașina M…E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulație în țară cu acele plăcuțe, iar Biroul Interpol Stockholm a anunțat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.
„Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliție al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanșării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situației juridice în ceea ce privește regimul de înmatriculare și circulație și a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România”, faptă prev. și ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal”, se arată în comunicatul Brigăzii Ruriere.
În continuare, polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situației și a regimului de circulație internațională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.
„Inspectoratul General al Poliției Române a transmis, către structurile teritoriale de poliție, o adresă, prin care a solicitat analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul Penal (Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.), de către conducătorul acestui autoturism. Acest articol este coroborat cu art. 82, alin (2) din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – ,,Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile tehnice prevăzute în Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule,” se arată în comunicatul de presă.
Sursa citată anunță că adresa a fost întocmită în urma unei informări trimise Poliției Române, prin canalele de cooperare polițienească internațională, de autoritățile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menționa faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul național al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state.
„De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deține alt număr de înmatriculare decât cel aplicat. Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenția de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 și 36 ale Convenției trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre și litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism și astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”, mai arată Brigada Rutieră.
Răzvan Ștefănescu, posesorul autoturismului cu numărul M…EPSD, a fost oprit de un echipaj de poliție în dimineața zilei de luni, care i-a suspendat permisul și i-a ridicat plăcuțele de înmatriculare, deși Ambasada Suediei a precizat că acestea sunt valide în toate țările UE. Șoferul acuză abuzuri.
„După spusele lor, mi-au luat plăcuțele pentru că numerele nu sunt valabile, niciunul dintre ele. Vineri mi-au spus că sunt valabile, astăzi nu sunt valabile și permisul de conducere au spus că se suspendă. Așa e legea. Pentru că așa scrie în lege, pentru că am circulat cu un autovehicul neînmatriculat. (…) Am și foaie de la Registrul suedez că pot circula în Europa. Am sunat și la Ambasadă, că a mai fost o tentativă pe 18, mi-au spus că am voie să circul cu mașina. Am de gând să-mi iau permisul înapoi, să îmi iau plăcuțele înapoi. Mi se pare UN ABUZ. Eu cred că am fost urmărit. Cu o seară înainte era o motocicletă de Poliție și făcea ture în jurul blocului meu. Eu stau în Balta Albă, pe 1 Decembrie m-au oprit dimineață. Au venit direct, să dau jos plăcuțele. Ei au venit cu scop, nu au stat să verifice plăcuțele, nimic. Pur și simplu au luat actele și mi-au spus să scot plăcuțele. Nu am vrut și le-au scos ei, i-am și filmat”, a declarat Răzvan Ștefănescu, pentru Mediafax.
În încercarea de a afla care este motivul pentru care Răzvan Ștefănescu a fost oprit în trafic, deși Ambasada Suediei a precizat că poate circula fără probleme, Mediafax a contactat reprezentanții Brigăzii Rutiere. Aceștia au confirmat faptul că șoferul a fost oprit în trafic și că i-au fost ridicate permisul și plăcuțele, însă au refuzat să ofere alt răspuns oficial.
Ambasada Suediei în România precizează, într-o postare pe Facebook, referindu-se la autoturismul cu numărul M…EPSD, că plăcuțele de înmatriculare personalizate, emise de Agenția suedeză de Transport, sunt valide în toate țările UE, ca urmare a informațiilor că acestea nu ar fi legale.
„În acest weekend, câteva site-uri din presa românească au spus că plăcuțele de înmatriculare personalizate suedeze nu sunt permise în afara granițelor Suediei. Aceste informații făceau referire la o mașină înmatriculată în Suedia, cu plăcuțe de mașină personalizate, care a fost în centrul atenției presei în ultimele săptămâni. Articolele s-au răspândit pe canalele social media și prin intermediul unor site-uri de presă care nu au verificat corectitudinea informației. Ulterior, unele dintre site-uri și-au șters sau modificat respectivele articole. Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuțele de înmatriculare personalizate, emise de Agenția suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoțite de documentele oficiale atât ale plăcuțelor originale, cât și ale celor personalizate”, se precizează pe contul de Facebook a Ambasadei Suediei în România.
Un român, care a stârnit aprecieri, dar și critici în ultimele săptămâni, se plimbă prin țară cu un autoturism înmatriculat în Suedia, având numărul de înmatriculare din Suedia M..EPSD.
La sfârșitul săptămânii trecute el a ajuns la Craiova, iar un ziar local a anunțat că bărbatului i s-ar fi deschis dosar penal, pentru conducerea unui autoturism ale cărui numere de înmatriculare nu sunt valabile pe teritoriul țării noastre. Poliția din Dolj a infirmat informația.
Și polițistul Marian Godină consideră că colegii săi au greșit și că totul este un război prostesc.
Răzvan Ștefănescu are două numere de înmatriculare, unul oficial, și unul preferențial, realizat în Suedia.