DOSAR PENAL pentru votul din diaspora. Parchetul General a început ANCHETA după sesizările românilor din străinătate

DOSAR PENAL pentru votul din diaspora. Parchetul General a început ANCHETA după sesizările românilor din străinătate
Publicat: 20/11/2014, 10:30

Tiberiu Nițu a precizat că cercetările in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate a început imediat după turul I, fiind depuse mai multe sesizări în care sunt indicați drept responsabili miniștrii.

„S-a început urmărirea penală față de faptă și s-au cerut relații de la alte autorități și ancheta e în desfășurare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur, ancheta fiind începută încă din primul tur. Urmărirea penală este începută cu privire la infracțiunea de împiedicarea exercitării dreptului la vot prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Potrivit sesizărilor, sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor și în general a celor care au organizat alegerile. Plângerile, cele mai multe sunt venite din partea persoanelor dar și din partea diferitelor instituții. Cele mai multe sunt venite pe mail. Nu știm câte sunt”, a declarat procurorul general, Tiberiu Nițu

La rândul său, șefa Curții Supreme, Livia Stanciu a susținut că se putea emite o ordonanță de urgență pentru suplimentarea secțiilor de vot din străinătate.

„Din acest punct de vedere eu cred că este în totdeauna bine de făcut, nu numai în acest caz dar cu atât mai mult pentru că este o chestiune care a interesat toată populația. Și aici vorbesc ca cetățean. Ca cetățean cred că pe orice problematică trebuie să se efectueze cercetări pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”, a spus ea.

Întreabată dacă legal se putea da o derogare de la lege pentru ca ulterior guvernul să înființeze noi secții de votare. „Strict pe lege sigur că se putea da ordonanță de urgență.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, față de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulți votanți înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, din nou, mii de concetățeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris și la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau față de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secția de votare de la Brent Civic și-a închis porțile cu o oră și jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat luni, la solicitarea ziarului Gândul, că se așteaptă ca autoritățile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenție procesul de clarificare a situației.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a anunțat marți demisia din funcția de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. Meleșcanu a spus că măsurile luate de el în puținul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezență record la alegerile din afara țării și că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată și adaptată la realitățile demografice actuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor