Poliția Română a deschis, în cazul seringilor contra hepatitei, un dosar ce vizează infracțiuni de spălare de bani, evaziune fiscală și punere în circulație de produse contrafăcute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, potrivit unor surse din Poliție.
Anchetatorii Direcției pentru Investigarea Fraudelor s-au autosesizat, la 28 octombrie, după ce au fost anunțați referitor la acest caz „pe mai multe canale”, printre care și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate
Ancheta a fost demarată după ce în trei farmacii din țară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B și C contrafăcute, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din ANM.
Seringile au fost găsite în două farmacii din Pitești și în una din județul Ialomița, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.
„Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluției cu substanța activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic și au pistoane de culoare albă, deși produsele originale sunt din sticlă și au pistoane de culoare roșie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri”, spun sursele citate.
Potrivit acelorași surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori și codul de bare. „În rest, cutia este foarte bine copiată”, au mai spus aceleași surse.
ANM a informat Poliția referitor la seringile contrafăcute în urma unor sesizări primite de la pacienți.
O seringă Pegasys are un preț mediu de peste 750 de lei.