Polițiștii au întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în cazul cererii depuse, în luna noiembrie, la Prefectura Vaslui de către localnici din comuna Pungești, prin care solicitau organizarea unei referendum privind demiterea primarului localității, Mircea Vlasă.
Potrivit reprezentanților Poliției Județene Vaslui, cercetările în acest caz au fost declanșate în urma unei plângeri depuse de primarul comunei Pungești, Mircea Vlasă, care reclamă că are suspiciuni cu privire la autenticitatea semnăturilor celor peste o mie de persoane care au semnat în tabelul anexat la cererea depusă la Prefectură, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Totodată, edilul de Pungești susține că oamenii care au semnat pentru organizarea referendumului de demitere a sa ar fi fost întrebați altceva decât ceea ce era scris în plângerile respective.
„În urma plângerii depuse de primarul Mircea Vlasă, s-a întocmit dosar penal și se vor desfășura cercetări pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Practic, polițiștii vor cita pentru audieri persoanele care apar în respectivele tabele sau vor merge direct la locuințele acestora pentru a verifica autenticitatea semnăturilor”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Mihaela Ștraub.
Un număr de 1.004 persoane au depus la Prefectura Vaslui, în noiembrie 2013, documentele prevăzute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de șist.
În solicitarea depusă la Prefectura Vaslui, oamenii susțineau, între altele, că primarul nu le mai reprezintă interesele, în condițiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de șist în comună. Mai mult decât atât, semnatarii cererii susțineau că primarul Mircea Vlasă a concesionat către firma Chevron suprafața de 1,92 hectare de teren, pe care compania petrolieră urmează să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.
Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.
În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.
În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.
În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.
Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.