Prima pagină » Știri » Dosare care zăceau în sertarele poliției chiar și de 9 ani, rezolvate în câteva zile

Dosare care zăceau în sertarele poliției chiar și de 9 ani, rezolvate în câteva zile

Dosare care zăceau în sertarele poliției chiar și de 9 ani, rezolvate în câteva zile
Detalii pe Gândul.

În data de 5 ianuarie, reprezentanții Poliției Capitalei au anunțat că este căutat un bărbat care a încercat să agreseze sexual doi copii într-un lift din cartierul Drumul Taberei din București, cerând ajutorul cetățenilor pentru recunoașterea acestuia. În acest sens, au fost puse la dispoziția publicului mai multe imagini surprinse pe camerele video din lift.

Câteva zile mai târziu, în cursul zilei de 8 ianuarie, este anunțat faptul că agresorul a fost prins și că este polițist în cadrul Brigăzii Rutiere, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri al Poliției investigând cauza. Eugen Stan a fost acuzat că ar fi agresat sexual doi frați, un băiat și o fetiță în vârstă de 9, respectiv 5 ani, iar la prima audiere, care a durat mai multe ore, acesta a recunoscut fapta.

Cercetările ulterioare însă au scos la lumină faptul că aceasta nu a fost prima faptă de agresiune sexuală de care agentul Eugen Stan este acuzat și că organele abilitate au ținut în sertare ani de zile dosarele în care agentul se face suspect al mai multor alte astfel de infracțiuni. Procurorii de la Parchetul General anunță că agentul se face vinovat de trei infracțiuni de agresiune sexuală și de una de perversiune sexuală. Aceste aspecte au ieșit la iveală în mai puțin de o săptămână.

Dată fiind complexitatea cauzei, dosarul a fost preluat de Parchetul General.

„Dosarul a fost preluat pe rolul Secției de Urmărire Penală din Parchetul General care are resurse mult mai bine pregătite pentru a instrumenta un astfel de caz și, desigur, va da răspuns la toate aspectele care au fost puse în discuție în legătură cu modul de comitere a faptelor, în legătură cu modul de instrumentare”, a declarat joi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Una dintre agresiuni datează din noiembrie 2009. Procurorii spun că victima din acest caz era o tot minoră de 14 ani. Părinții fetei au reclamat, la acea vreme, că minora a fost agresată sexual de un bărbat, în scara blocului unde ea locuia. Eugen Stan a recunoscut și această faptă în fața anchetatorilor. Cercetările au mai arătat că agentul s-ar face vinovat de o altă infracțiune de perversiune sexuală, comisă în anul 2012, victima fiind o fetiță în vârstă de 7 ani. Fapta, de asemenea recunoscută de către Eugen Stan, a fost comisă tot în liftul unui bloc. Fapta din 2012 făcea obiectul unui dosar penal cu autor necunoscut instrumentat atunci de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorii au efectuat, în acest dosar, începând cu 24 octombrie 2012, o serie de acte de urmărire penală în vederea identificării autorului. În acest sens, au fost vizionate imaginile surprinse de zeci de camere de supraveghere instalate în zona comiterii faptei, au fost distribuite fotografii ale autorului la unitățile de poliție din București, pentru a fi prezentate populației.

Totodată, în perioada 2012- 2017 au fost efectuate expertize genetice cu privire la 15 persoane ale căror semnalmente sau profil personal corespundeau cu cele ale autorului faptei și au fost verificate în bazele de date aproximativ 300 de persoane care corespundeau profilului autorului și au fost verificate 70 de informații primite de la public sau lucrători de poliție. Până în momentul ianuarie 2018, nu se știa cine a fost făptașul. Mai departe, procurorii de la Parchetul General au preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 un dosar ce ancheta in rem o infracțiune de agresiune sexuală, deschis în urma unei plângeri din anul 2016.

Într-un comunicat de presă, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 au aratat că, în cazul unei plângeri de agresiune sexuală depusă de o femeie în 2016 împotriva lui Eugen Stan, agenții Secției 18 din Capitală au ascuns calitatea de polițist a lui Eugen Stan, ba mai mult au propus și clasarea cauzei.

Pe 10 decembrie 2016, la Secția 18 Poliție din Capitală a fost înregistrată o plângere formulată de o femeie împotriva lui Eugen Stan, iar polițiștii au început, în aceeași zi, urmărirea penală in rem pentru agresiune sexuală. În timpul cercetărilor, agenții Secției 18 au cerut imaginile de pe camerele de supraveghere din zona unde a avut loc agresiunea.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 a arătat însă că în procesul verbal înaintat de polițiștii Secției 18, aceștia au arătat că sistemul de supraveghere a fost instalat defectuos și nefuncțional, lucru ce a fost confirmat și de administratorul blocului, care a spus în fața anchetatorilor că nu el a instalat sistemul respectiv, ci un vecin, și el personal nu știe să-l folosească.

Ulterior, după ce polițiștii Secției 18 au terminat cercetările, ei au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 un referat cu propunere de clasare a cauzei, în care însă nu era specificat faptul că Eugen Stan este polițist.

Potrivit unui document apărut în spațiul public, a cărui veridicitate a fost confirmată de reprezentanții Poliției Capitalei, ce reprezintă o notă de eveniment din ziua de 10 decembrie 2016, când Eugen Stan a atacat victima de 32 de ani, ștampila Brigăzii Rutiere arată că Poliția știa de faptul că agentul este cel care a comis fapta.

„Rog declanșare cercetare, suspendare până la finalizare dosar penal și măsuri legale. Urgent!”, se arată în nota prezentată de Antena 3.

La începutul acestei săptămâni, magistrații Judecătoriei Sectorului 6 au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurori, agentul aflându-se după gratii pentru 30 de zile.

Citește și