Dosarul „Ayahuasca”. Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, rămâne în arest
„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Serviciul Teritorial Brașov și în consecință (…) dispune prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 ianuarie 2020 și până la data de 12 februarie 2020, a inculpaților”, se arată în sentința Tribunalul Brașov.
A fost prelungit atât mandatul emis pe numele lui Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, cât și cel emis pe numele concubinei sale și pe al cetățeanului britanic implicați.
Gelu Oltean, fost șef al DIPI, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați în decembrie, pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.
„Aceștia organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce contine Ayahuasca”, potrivit procurorilor DIICOT.
Practic, cele 3 persoane sunt acuzate că organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce conține Ayahuasca. Persoana-cheie care organiza aceste întâlniri este chiar Gelu Oltean, fost șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din Ministerul Afacerilor Interne.
Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz după ce un cetățean britanic a anunțat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene care are ca bază un drog halucinogen de mare risc. Bărbatul își promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanților se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site și ulterior prin condiționarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internațională deoarece pun în pericol viețile participanților, iar substanțele halucinogene folosite sunt interzise.
Participarea la întrunirile șamanice nu era gratuită. Cei care își doreau să fie prezenți trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau virați într-un cont indicat de către organizator.
Înscrierea participanților se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site și ulterior prin condiționarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.