Dosarul COLECTIV nu se reia DE LA ZERO. Mihai Bălănescu, JUDECĂTORUL care se va ocupa de caz. Piedone: Nu pot să dau declarații, nu sunt PREGĂTIT
Judecătorul Mihai Bălănescu va judeca dosarul Colectiv de la Tribunalul București, după ce magistratul care se ocupa de el, Mihail Terceanu, s-a pensionat la finalul lunii august.
La termenul de marți, procurorul nu a cerut reaudierea celor trei patroni Colectiv, care au fost deja audiați în fața judecătorului pensionat, iar judecătorul a acceptat să ia în considerare declarațiile lor.
Apărătorii din dosar au contestat probele cu martori efectuate în cursul urmăririi penale și rezultatele rapoartelor de expertiză. Instanța a aprobat readministrarea probatoriului. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a anunțat că are probe și martori noi: angajații care au participat la pregătirea sălii.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone nu a dorit să dea declarații la termenul de luni: „Nu pot să dau declarații, nu sunt pregătit,” a motivat el.
Judecătorul a încuviințat înscrisurile deja depuse la dosar care arată situația medicală și cauzele care au dus la deces, dar va lua în considerare și documentele ulterioare, privind evoluția stării victimelor aflate încă în tratament. Au fost admise și orice înscrisuri extrajudiciare raportate la situația medicală a părților civile, dar și cea materială (cheltuieli). De asemenea, au fost admise toate înscrisurile care îi vizează pe cei care au murit, inclusiv latura materială – „pomeni, lucruri creștinești”.
Un apărător în dosar a cerut găsirea unei săli mai mari și a propus chiar Sala Palatului.
„Vedem ce se poate face. Dacă nu, judecăm în aceste condiții, asta e. Probabil nu există sală în România cu 400 de locuri,” a apreciat judecătorul. Următorul termen a fost stabilit pe data de 9 noiembrie, când vor fi readministrate probe și vor fi audiați primii 25 de martori.
Reprezentanții victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului. Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016.
Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse și asupra reprezentanților firmei care au livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului București au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanțe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetați doi angajați ai ISU, Antonina Radu și George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În același dosar este judecat și judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Artificierul firmei, Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în timp ce patronii Cristian Niță și Daniela Niță sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane și vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.
Foto: Hepta