Dosarul Colectiv: Primarul Cristian Popescu Piedone și ceilalți inculpați scapă mai ieftin. Fără consecințele grave din acuzațiile lor, pot primi pedepse mai ușoare

Publicat: 03 11. 2021, 15:16
Actualizat: 03 11. 2021, 16:31

Curtea de Apel București a decis, miercuri, schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care primarul Cristian Popescu Piedone și ceilalți inculpați din dosarul Colectiv au primit la Tribunal pedepse între 12 ani și opt luni și trei ani de închisoare. Procesul, care se judecă de cinci ani și șase luni, va continua în 17 noiembrie, dar în sentința finală, judecătorii vor ține cont de noile încadrări, pentru care pedepsele sunt mai mici. 

Cei trei judecători din completul de la Curtea de Apel București care judecă dosarul Colectiv – Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină – au decis ca fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să fie judecat pentru abuz în serviciu, fiind scoasă acuzația de consecințe deosebit de grave.

”Schimbă încadrarea juridică pentru inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi abuz în serviciu prev de art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de abuz în serviciu)”, potrivit deciziei de miercuri a Curții de Apel București.

Tribunalul București îl condamnase pe fostul edil pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave, la 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Și cele două subalterne ale lui Piedone – Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, cea care semnase acordul de funcționare a Clubului Colectiv, și Luminiţa Larisa Ganea, angajata Serviciului autorizări comerciale – vor fi judecate pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, ambele fără consecinţe deosebit de grave.

”Schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Iofciu Aurelia, din infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) în infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) şi complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL) – (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu prima infracţiune de complicitate la abuz în serviciu).

Schimbă încadrarea juridică pentru inculpata Ganea Luminiţa Larisa, din infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) în infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu prev. de art. 48 C.pen. rap la art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL) (eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu)”, au mai decis judecătorii.

Aurelia Iofciu a fost condamnată de Tribunalul București la 8 ani de închisoare, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave, iar Luminiţa Larisa Ganea a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Antonina Radu şi George Petrică Matei – cei doi pompieri care ar fi trebuit să controleze dacă se respectă toate măsurile de siguranță și dacă există autorizații de protecție la incendiu pentru Clubul Colectiv, vor fi judecați de acum doar pentru abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei, fără consecinţe deosebit de grave.

”Schimbă încadrarea juridică pentru inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică din infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 300 C.pen. şi art. 309 C.pen., în infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. şi uzurpare a funcţiei prev. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 300 C.pen. (eliminarea art.309 C.pen)”, potrivit deciziei Curții de Apel București.

La Tribunalul Bucureşti, cei doi pompieri au primit pedepse de 9 ani și 2 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei cu consecinţe deosebit de grave şi cu majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei, pentru că „funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Pe 17 noiembrie se va stabili completul pentru judecarea în continuare a dosarului Colectiv. Până acum, completului de la Curtea de Apel București care a judecat dosarul Colectiv în apel a fost format din judecătorii Adina Dumitrache şi Andrei Iugan.

Primele pedepse din dosarul Colectiv: de la 3 ani la 12 ani și 8 luni de închisoare

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii

Daune morale de peste 50 milioane de euro

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

Totodată, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, pentru cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Pe data de 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodby to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune. Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club pentru a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.


Citește și:

Procesul Colectiv. Fosta șefă de la Autorizări din Primărie recunoaște că nu verifica avizele de funcționare: „Știau fetele care aveau dosarele”