Prima pagină » Știri » DOSARUL COLECTIV. Șefii ISU București, audiați la DNA. DOCUMENTUL care a schimbat cursul anchetei

DOSARUL COLECTIV. Șefii ISU București, audiați la DNA. DOCUMENTUL care a schimbat cursul anchetei

DOSARUL COLECTIV. Șefii ISU București, audiați la DNA. DOCUMENTUL care a schimbat cursul anchetei
Șefii ISU București-Ilfov, care au fost suspendați din funcții la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, au fost audiați, la DNA, după ce la dosar a fost depus un fax al companiei Emagic, trimis cu o lună înainte de tragedia din Colectiv, în care aceasta informa ISU de organizarea în Colectiv a unui festival de muzică la care urmau să participe 2.000 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii militari din DNA îi audiază, miercuri seară, pe cei trei reprezentanți ai conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov, suspendați miercuri dimineață.

Aceștia au fost citați și sunt audiați ca martori, au precizat sursele citate.

Cei trei au fost suspendați din funcții după apariția unei adrese trimise de organizatorul de evenimente Emagic către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în care se cerea un punct de vedere privind organizarea în fabrica Pionierul și în clubul Colectiv a unui festival de muzică la care erau așteptați 2.000 de oameni. Adresa a fost înaintată ISU București.

În schimb, Raed Arafat a declarat, în 31 octombrie, că nu există documente la ISU București prin care să îi fie solicitat un punct de vedere privind activitățile desfășurate în clădirea fabricii Pionierul în care se află și clubul Colectiv.

Raed Arafat a precizat că, după incendiu, a solicitat să se caute în arhiva ISU București dacă există vreo evidență privind activitățile desfășurate în clubul Colecitv și că i s-a comunicat că nu.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a contactat, marți, conducerile IGSU și ISU București și le-a trimis o sesizare în care semnala existența unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM în fabrica Pionierul, la etajul 1 și în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 și 26 septembrie. La eveniment erau așteptați aproximativ 2.000 de omanei, potrivit adresei Emagic.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că marți seară, după ce a aflat de adresa de la societatea Emagic, a fost trimis un control la ISU București, pentru a verifica ce s-a făcut cu acea adresă.

În urma verificărilor, au fost găsite atât adresa, cât și două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU București prezenta obligațiile societății, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puțin autorizație să desfășoare o astfel de activitate, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 și 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicționată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU București, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ și preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligațiile prevăzute de lege.

„Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se țină cont de ea și să se verifice locul în care se orgnizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri”, a precizat Raed Arafat.

Adresa trimisă la ISU de Emagic privind organizarea unui eveniment în clubul Colectiv, în septembrie, a ieșit la iveală la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv.

„Mai este un aspect pe care o să-l subliniez, la nivelul ISU București nu figurează la acest moment niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activității care se desfășura acolo, în locația respectivă. Mai mult nu am să intru în detalii aici deoarece este o anchetă în desfășurare, dar noi am verificat dacă era emisă o autorizație din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Municipiului București și al județului Ilfov și nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului,” spunea secretarul de stat Raed Arafat, în dimineața zilei de 31 octombrie, la sediul Guvernului.

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu și Petrică George Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București la data faptelor, pentru abuz în serviciu. Cei doi angajați ai ISU au fost arestați preventiv, fiind acuzați că au permis funcționarea în continuare a clubului Colectiv, deși știau că nu are aviz și autorizație de securitate la incendiu.

Potrivit Tribunalului Militar București, care a judecat propunerile de arestare preventivă, Antonina Radu și Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU și să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv și remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice și fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceștia, ceea ce e eveident, este total împotriva prevederilor legii și regulamentelor care reglementează activitatea ofițerilor ISU”.

Instanța a mai arătat că faptele celor doi sunt printre cele mai importante în lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă, dar „fără îndoială că în acest lanț cauzal există și mulți alți vinovați ale căror acțiuni sau inacțiuni au avut o contribuție directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ”.

Magistratul de la Tribunalul Militar a mai arătat că „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de aceștia”.

Instanța a mai arătat că această „practică încetățenită” ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați există la scară largă la diferite instituții de control, ca atare, nu poate să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi angajați ISU, la toate palierele, deși unii dintre aceștia a susținut, „cu seninătate, că nu au avut cunoștință de faptele celor doi, că nu au fost informați”.

Cioloș cere demiteri

 Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, în ședința de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU București-Ilfov și care au fost suspendate din funcții vor fi demise și nu se vor mai putea întoarce în sistem.

„Vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU vor fi demiși și nu mai au ce căuta în sistem”, a spus Cioloș.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, i-a spus premierului că secretarul de stat Raed Arafat a fost informat, marți, că încă de la sfârșitul lunii septembrie o societate comercială care organiza evenimente în clubul Colectiv a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și conducerea ISU București-Ilfov că acolo urmează să aibă loc un eveniment la care ar fi urmat să participe foarte mulți oameni.

„În momentul în care am avut această informație, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situația de fapt să fie înaintată de urgență la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei și întrega conducere a ISU București-Ilfov a fost pusă la dispoziție până la definitivarea situației, urmând ca în cursul zilei de astăzi să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă”, a declarat Tobă.

Autor

Citește și