Prima pagină » Știri » DOSARUL „Curentul și Motorul”. Ce le-a spus procurorilor Marian Petrache, președintele CJ Ilfov

DOSARUL „Curentul și Motorul”. Ce le-a spus procurorilor Marian Petrache, președintele CJ Ilfov

DOSARUL
Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, care a fost audiat miercuri, la DNA, în dosarul procurorilor CSM, a declarat la ieșire că numele ministrului Ovidiu Silaghi a fost vehiculat de el în sensul în care dorea o întrevedere cu acesta și cu premierul, pentru discuții legate de linia de centură

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, care a fost audiat miercuri, la DNA, în dosarul procurorilor CSM, a declarat la ieșire că numele ministrului Ovidiu Silaghi a fost vehiculat de el în sensul în care dorea o întrevedere cu acesta și cu premierul, pentru discuții legate de linia de centură.

Petrache, audiat în dosarul procurorilor CSM Marcel Sâmpetru și George Bălan, a declarat la ieșire că numele ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a fost vehiculat de el în sensul în care dorea o întrevedere cu acesta și cu premierul pentru discuții legate de trecerea la Consiliul Județean a lucrărilor privind linia de centură a Ilfovului, în cazul alegerii cale ca președinte al CJ.

„Eu le spuneam (procurorilor – n.r.) că, dacă ajung la Consiliul Județean, vreau să vorbesc cu primul ministru și cu ministrul Transporturilor să transfere linia de centură la Consiliul Județean și să putem să creăm un contract de concesiune cu China, să facă autostradă. (…). Nu s-a pus niciodată treaba să se ceară informații despre acest ministru, timpul va dovedi acest lucru”, a declarat Petrache.

Întrebat cum comentează denumirile pe care le-a dat serviciilor secrete și Direcției Naționale Anticorupție, respectiv „curentul” și „motorul”, Petrache a arătat că „era un joc de cuvinte” „Nu pot să vă spun acum. Înregistrările sunt reale. Nu era nimic rău sau conspirativ”, a spus președintele CJ Ilfov.

Petrache a precizat, referitor la prietenia sa cu cei doi procurori CSM: ” Eu cunosc foarte mulți oameni. Printre ei se numără și procurori”.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, s-a prezentat miercuri la DNA, unde a fost convocat pentru a fi audiat în legătură cu întâlnirile pe care le avea cu procurorii CSM Marcel Sâmpetru și George Bălan, el arătând că nu a vorbit niciodată cu aceștia despre promovări în funcții.

Petrache a declarat, la intrarea în sediul DNA, că a fost convocat de procurorii anticorupție pentru a da, în calitate de martor, o declarație în dosarul în care procurorii CSM George Bălan și Marcel Sâmpetru, precum și judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată, sunt cercetați pentru fapte de corupție.

Președintele CJ Ilfov a arătat că îi cunoaște pe procurorii Bălan și Sâmpetru de mai bine de cinci ani, că este prieten bun cu aceștia și că a luat cu ei de șapte-opt ori.

Întrebat dacă a discutat cu cei doi sau i-a auzit pe aceștia vorbind despre promovarea în funcții de conducere, Petrache a arătat că nu, precizând că, în opinia sa, oricine a greșit trebuie să plătească. „Chiar dacă este procuror și chiar și eu dacă am greșit, trebuie să plătim potrivit legii”, a spus Petrache.

Președintele CJ Ilfov a arătat, o dată în plus, că la întâlnirile sale cu cei doi procurori, nu a discutat niciodată chestiuni privind promovări în funcții și că Bălan și Sâmpetru nu i-au solicitat vreun fel de sprijin în legătură cu astfel de situație.

Marcel Sâmpetru este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar în care mai sunt acuzați George Bălan, fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad.

În același dosar, DNA a început urmărirea penală și împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secția penală a instanței supreme, pentru favorizarea infractorului, aceasta fiind acuzată că l-ar fi anunțat pe fostul șef al SIPI Ilfov despre perchezițiile ce urmau să aibă loc la locuința acestuia, punându-l astfel în gardă.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sâmpetru de instigare la această infracțiune.

Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, susțin anchetatorii DNA.

„Încercările de a manipula numirile din interior instituțiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul și de aportul unor persoane care au funcții de conducere în cel mai înalt for al magistraților, cu atribuțiuni directe în procedura de numire a procurorului șef al DNA și a procurorului general al României”, arată procurorii anticorupție în referatul de începere a urmăririi penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM.

Secția pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcție a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.

De la începutul anului, Marcel Sâmpetru era detașat la Direcția Reurse Umane din CSM, anterior deținând funcția de consilier al procurorului George Bălan, fost vicepreședinte al Consiliului.

În 10 septembrie 2009, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de transfer a procurorului Marcel Sâmpetru, consilier pe probleme Schengen în Ministerul Afacerilor de Externe, la Parchetul Curții de Apel București. Atunci, procuror general al Parchetului Curții de Apel București era George Bălan.

În februarie 2009, Marcel Sâmpetru s-a transferat de la Direcția Generală de Informație și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne – unde fusese delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru trei ani – la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

Surse judiciare susțineau că cererea de transfer a lui Sâmpetru ar fi avut legătură cu scandalul de la DGIPI, în urma căruia a fost reținut șeful instituției Cornel Șerban, în legătură și cu anumite informări, respectiv listinguri telefonice căruia i-au fost transmise lui Tiberiu Dinu, consulul României la Milano.

În octombrie 2007, magistratul militar Marcel Sâmpetru, care a deținut funcția de prim-adjunct al fostului procuror general al României Ilie Botoș, fusese delegat de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii la Ministerul de Interne-DGA.

Anterior, în decembrie 2006, ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, a cerut Secției pentru procurori a CSM revocarea din funcție a lui Marcel Sâmpetru, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale de coordonare și conducere.

„În motivarea propunerii de revocare din funcție, ministrul Justiției precizează că procurorul Marcel Sâmpetru nu și-a exercitat eficient și cu responsabilitate aceste atribuții și nu a luat măsuri concrete pentru reorganizarea Parchetului de pe lângă ICCJ și a Ministerului Public ori pentru echilibrarea volumului de activitate în scopul creșterii eficienței acestei structuri”, informa Ministerul Justiției.

Astfel, Marcel Sâmpetru a demisionat din funcția de prim-adjunct al procurorului general al României, cerându-și detașarea la Camera Deputaților pe un post de consilier.

În martie 2007, Secția pentru procurori a CSM a acceptat transferul lui Marcel Sâmpetru de la Parchetul instanței supreme la Parlament, respectiv la Comisia de apărare.

Citește și