Instanța supremă a mai dispus achitarea Georgetei Barbălată, suspendată din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pentru divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.
Foștii procurori Marcel Sâmpetru și George Bălan, precum și fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov Mihai Vlad au fost achitați pentru acuzațiile legate de divulgarea unor informații nedestinate publicității.
Decizia de joi a fost luată cu opinia separată a unui judecător, care a vrut să-i condamne pe Vlad Mihai și pe Georgeta Barbălată pentru comiterea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al instanței supreme.
Foștii procurori Marcel Sâmpetru și George Bălan, judecătoarea Georgeta Barbălată și fostul șef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimiși în judecată în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informații nedestinate publicității, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranța națională.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror și consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.
George Bălan, procuror și membru al Consiliului Superior al Magistraturii la data comiterii faptelor, este judecat pentru două fapte de complicitate la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.
Mihai Vlad, șeful SIPI Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informații nedestinate publicității, asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului, iar dudecătoarea Georgeta Barbălată a fost acuzată de favorizarea infractorului și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului.
Procurorii anticorupție au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada martie – iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru și George Bălan, „urmărind comiterea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității, au urmat un plan de acțiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilitățile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracțională pe care urmau să o desfășoare”.
Potrivit anchetatorilor, George Bălan și Marcel Sâmpetru, prin pozițiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM și consilier în acest for, precum și prin conexiunile la nivel politic, i-ar fi transmis lui Mihai Vlad solicitări privind obținerea de informații care nu sunt destinate publicității, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-și asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru și Bălan s-ar fi asigurat de protecția lui Mihai Vlad, respectiv de menținerea acestuia în funcția de șef al SIPI Ilfov, „în interesul comun al asocierii”, notau procurorii DNA, în documentul citat.
Anchetatorii l-au acuzat pe Sâmpetru că, în perioada martie – iunie 2012, i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle și să îi ofere o serie de informații nedestinate publicității, la care acesta avea acces în virtutea funcției.
George Bălan a fost acuzat că, în perioada martie – iunie 2012, când era membru al CSM, l-ar fi încurajat și l-ar fi sprijinit moral pe Mihai Vlad să le dea informații nedestinate publicității la care fostul șef al SIPI Ilfov avea acces, „prin întărirea și întreținerea hotărârii acestuia de a săvârși fapta, prin formarea convingerii existenței unei protecții, prin referiri la posibile relații la nivel înalt în lumea politică”.
Georgeta Barbălată a fost acuzată că, în 10 iulie 2012, a aflat că procurorii DNA au solicitat instanței supreme autorizarea perchezițiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Bălan și Marcel Sâmpetru, în dosarul în care cei trei erau cercetați penal. Judecătoarea l-ar fi avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane că domiciliul său ar putea să fie percheziționat și că are probleme legate de Bălan, Sâmpetru și DNA, asigurându-i astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală, au mai notat procurorii, în documentul citat.
De asemenea, judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată ar fi dispus emiterea unor mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Român de Informații (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, „acțiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranța statului”. Mihai Vlad ar fi transmis apoi aceste date și numele persoanelor față de care s-au emis mandate de siguranță națională lui George Bălan și Marcel Sâmpetru, a mai arătat DNA.
George Bălan și-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012. Președintele Traian Băsescu a semnat în 15 ianuarie decretul de eliberare din funcția de procuror a lui George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
Și Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012.
Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, precum și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror la Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Comisarul șef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, anunța DGIPI în 12 iulie 2012.
În 3 septembrie 2012, Georgeta Barbălată, judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost suspendată din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.