Adrian Duicu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență. Una din infracțiunile trafic de influență se referă la faptul că Adrian Duicu a promis și a obținut pentru menținerea în funcția de șef al poliției județene pentru Constantin Ponea. De asemenea, tot în cadrul acestei infracțiuni de trafic de influență Duicu a făcut demersuri pentru ca Ponea să fie numit în structura centrală Poliției Române.
A doua infracțiune de trafic de influență se referă la soția lui Constantin Ponea, Elisabeta Ponea, care este și procuror. Procurorii DNA susțin că Adrian Duicu a făcut toate intervențiile ca soția lui Ștefan Ponea, Elisabeta, să obțină o funcție într-o structură judiciară centrală, Parchetul General sau DNA. Chiar dacă procurorii au înregistrat ca probă la dosar „adresa Ministerului Justiției din care rezultă faptul că la data de 04.09.2013, ministrul Justiției a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea numitei Ponea Elisabeta în funcția de procuror șef secție la Direcția Națională Anticorupție”.
Procurorii spun că pe 8 iulie Duicu a demarat demersurile pentru ca soția lui Ponea să ajungă la DNA. În acest sens Duicu a contactat un consilier al premierului Ponta. Iată ce se reține în rechizitoriu:
Ulterior, în cursul aceleiași zile, la ora 1536, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe Bădescu Adrian-Ștefan (consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru și președinte al organizației Tineretului Social Democrat Mehedinți) căruia i-a solicitat să-i transmită lui Stoica Vlad-Ștefan (șef al Cancelariei primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului Victor-Viorel Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soția lui Ponea Constantin-Ștefan; trebuie remarcat faptul că Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Bădescu Adrian-Ștefan ca acesta să-i spună lui Stoica Vlad-Ștefan (faptul nereal) că s-ar fi întâlnit cu Duicu Ioan-Adrian, pentru a-i ascunde astfel acestuia faptul că au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știi ce te rog? N-o să-i spun lu’ VLAD prin telefon eu.
ADI BĂDESCU: Așa?
DUICU IOAN-ADRIAN: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …
ADI BĂDESCU: VLAD?
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ madam PONEA. Da.
ADI BĂDESCU: A! Lu’ … așa? Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna… doamna lu’ șefu’ … a lu’ PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știi?
ADI BĂDESCU: Bine. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Spune-i lu’ VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.
ADI BĂDESCU: Da. Da. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna PONEA.
ADI BĂDESCU: Îhî.
DUICU IOAN-ADRIAN: Neapărat îi spui lu’ VLAD! Da?
ADI BĂDESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: M-a întrebat de el unde e.
ADI BĂDESCU: Îi zic, îi zic.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da?
ADI BĂDESCU: Bine. Bine. Să trăiți.
La data de 11 iulie 2013, la ora 853, Duicu Ioan-Adrian a avut nouă discuție cu Bădescu Adrian-Ștefan, pe aceeași temă:
……………………………………………………………………………………………………………
DUICU IOAN-ADRIAN: Ia zi-mi! Ai vorbit cu VLAD?
ADI BĂDESCU: Da. Da. Am vorbit. I-am zis de CV o dată.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da?
ADI BĂDESCU: Așa. A zis ok. Adică, nu mi-a dat alte detalii.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da.
(…)
ADI BĂDESCU: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu’ ăl mare.
DUICU IOAN-ADRIAN: Cu?
ADI BĂDESCU: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu’ ăl mare.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. Da.
ADI BĂDESCU: Să nu uite.
DUICU IOAN-ADRIAN: Bine.
ADI BĂDESCU: Bine, domn’ președinte.
La data de 12 august 2013, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat din nou pe Bădescu Adrian-Ștefan, solicitându-i acestuia să-i amintească lui Stoica Vlad-Ștefan (șeful Cancelariei primului-ministru) de cele două „probleme” pe care Duicu Ioan-Adrian urmărea să le rezolve, respectiv numirea Elisabetei Ponea într-o funcție de procuror șef secție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție și numirea lui Georgescu Ionel, fost director al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, persoană apropiată lui DUICU IOAN-ADRIAN, în funcția de director general al Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală); în cadrul discuției, cei doi fac referire și la problema „cu Vladu”, aceștia referindu-se la demersurile pe care, în aceeași perioadă, Duicu Ioan-Adrian le efectua în vederea numirii lui Bontea Vlad (de asemenea, persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian) în calitatea de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (calitatea în care acesta avea să fie numit prin decizia primului-ministru nr. 90/11 martie 2014):
…………………………………………………………………………………..
DUICU IOAN-ADRIAN: Vlad e acia?
ADI BĂDESCU: E și Vlad. Da. Da’ n-a ajuns încă.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult, du-te și spune-i de problemele ălea două, să nu uite de ele!
ADI BĂDESCU: Îi zic.
DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, director general Antifraudă, cu ăla, cu Georgescu.
ADI BĂDESCU: Da. Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știe. Că fac numirile săptămâna asta. Neapărat! Să nu cumva să uite că mă fac de căcat!
ADI BĂDESCU: Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Neapărat cu ăsta.
ADI BĂDESCU: Și cu Vlad.
DUICU IOAN-ADRIAN: Și cu… cu… Vladu. Cu Vladu știe.
ADI BĂDESCU: Da. Și cu doamna.
DUICU IOAN-ADRIAN: Cu doamna. Da. Da.
ADI BĂDESCU: Da. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Așa. Auzi? Și mai știe o problemă de s-a întâlnit cu OLTEANU, trebuia să știe de la OLTEANU…
ADI BĂDESCU: Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știe el despre ce-i vorba.
ADI BĂDESCU: Ok. Ok.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult! Îi spui că te-ai văzut cu mine, nu prin telefon!
ADI BĂDESCU: Da. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult de tot, Adi!
ADI BĂDESCU: Am înțeles. Nu uit. … Nu uit.
DUICU IOAN-ADRIAN: La Antifraudă, fac… înțeleg că săptămâna asta fac numirile.
ADI BĂDESCU: Da. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Te rog mult!
ADI BĂDESCU: Mă duc peste el cum ajung la birou. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Hai!
ADI BĂDESCU: Să trăiți.
La data de 2 septembrie 2013, la ora 1156, Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin-Ștefan faptul că soția sa, Ponea Elisabeta, urma să fie contactată în vederea propunerii sale pentru funcția de procuror șef secție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
În acest sens Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin-Ștefan un mesaj SMS cu următorul conținut:
„Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”
La data de 4 septembrie 2013 (miercuri) ministerul justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii adresa nr. 78633/4.09.2013, prin care a propus ca Ponea Elisabeta să fie numită în funcția de procuror-șef al secției judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.
Așa cum rezultă implicit din adresa nr. 35065/24 aprilie 2013 a Ministerului Justiției, propunerea privind pe Ponea Elisabeta nu a fost înaintată Administrației Prezidențiale de către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea numirii în funcție (în fapt, această ne-înaintare a propunerii a fost determinantă de o „retragere informală” a acesteia de către ministrul justiției).
În legătură cu promovarea propunerii privind-o pe Ponea Elisabeta, la data de 8 septembrie 2013 (duminică), ora 1309, Duicu Ioan-Adrian a purtat următoarea convorbire telefonică cu Georgescu Ionel:
……………………………………………………………………………………
DUICU IOAN-ADRIAN: Și cu ălălalt, cu ăl de la IPJ, de-aicea, problema s-a rezolvat cu…
IONEL GEORGESCU: Da. Cu …
DUICU IOAN-ADRIAN: Cu doamna respectivă.
IONEL GEORGESCU: Cu doamna respectivă.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. Chiar aseară mi-a confirmat că … Mi-a spus că s-a confirmat, că s-a dus la Craiova și că așa este.
IONEL GEORGESCU: Ok.
DUICU IOAN-ADRIAN: Că a chemat-o și că…
IONEL GEORGESCU: Bă, foarte bine. Ok.
DUICU IOAN-ADRIAN: Înțelegi?
IONEL GEORGESCU: Da. Da. Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: N-a vorbit ce și cum, dar mi-a spus că s-a confirmat și că într-adevăr a fost chemată și că-i ok.
IONEL GEORGESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știi?
……………………………………………………………………………………
Astfel că din fragmentul de mai sus din rechizitoriu se distinge clar faptul că ministrul Robert Cazanciuc a propus-o pe Elisabeta Ponea la DNA. Ministrul Cazanciuc a negat în permanență că a făcut o astfel de propunere.
La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN un mesaj SMS cu următorul conținut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”
La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.
Pe 3 aprilie, contactat de gândul, ministrul Justiției a declarat următoarele: „Propunerile mele au fost procurorii aflați în funcție”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns.
Cazanciuc a declarat, în aprilie, la postul public de televiziune că a avut o discuție cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat, însă, că a propus-o la DNA. „Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistrați care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvați pentru diversele funcții de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experiență care teoretic poate să aspire la o funcție de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăsește printre propunerile făcute de Ministrul Justiției nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de față în funcție”, a declarat Cazanciuc la TVR.
Prezent la CSM pe 3 iulie, Robert Cazanciuc a continuat să afirme din nou că nu a propuns-o pe Elisabeta Ponea, însă acum și-a nuanțat declarația și a spus că nu a propus-o președintelui României. Cazanciuc nu a răspuns întrebării dacă își prezintă demisia din funcție. Cazanciuc a declarat următoarele:
„Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiției face propunerile președintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcție. În cadrul procedurii de selecție a fost și doamna Ponea, dar propunerile au fost altele. Au fost zeci de procurori în acest proces de selecție. Din punctul meu de vedere, dincolo de prevederea legală legată de vechimea de 10 ani au fost și alte criterii: experiența profesională, probitatea și dorința de a face echipă. În aceste condiții am inițiat un dialog cu procurorul general, cu șeful DNA, cu membri CSM. Când toate aceste condiții au fost întrunite au fost trimise propuneri președintelui României. Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unități de parchet din țară. Nu s-a regăsit printre propuneri. Eu o cunosc pe doamna Ponea de la Parchetul Curții de Apel, am lucrat cu dumneaei în 2006-2009”, a spus el.
Inadvertența din declarația lui Robert Cazanciuc
Ministrul Justiției a declarat că, potrivit legii, el a făcut propunerile pentru șefii din DNA către președintele Băsescu. Aici, ministrul a formulat o nouă inadvertență. Propunerile pentru direcțiile DNA au fost înainte de Ministrul Justiției inițial la CSM. La CSM propunerile au fost analizate pentru a primi un aviz. Apoi propunerile au revenit la MJ care apoi au fost trimise la președintele României. Astfel că inițial propunerile au ajuns la CSM. Aici procurorii susțin că MJ a trimis numele Elisabetei Ponea pentru șefia secției Judiciare a DNA.