Prima pagină » Știri » DOSARUL ELODIA. Polițistul Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru uciderea soției sale

DOSARUL ELODIA. Polițistul Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru uciderea soției sale

DOSARUL ELODIA. Polițistul Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru uciderea soției sale
Polițistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soției sale - avocata Elodia Ghinescu -, a fost arestat, miercuri, de Curtea de Apel București, care a admis recursul procurorilor față de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal București

UPDATE 18.15 Cristian Cioacă a fost ridicat de polițiști de la domiciliul său din Pitești, pentru a fi dus în arestul Poliției Capitalei.

Polițistul Cristian Cioacă, principalul suspect în cazul uciderii soției sale – avocata Elodia Ghinescu -, a fost arestat, miercuri, de Curtea de Apel București, care a admis recursul procurorilor față de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal București.

Curtea de Apel București (CAB) a admis recursul procurorilor față de decizia Tribunalului București prin care a fost respinsă cererea de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Cioacă. Procurorii formulaseră solicitarea în lumina unor noi probe care l-ar incrimina pe Cioacă.

Decizia CAB este definitivă, Cioacă urmând să fie dus în arest.

„Se va preda, nu există nicio problemă în acest sens. Acum este plecat să-și ia copilul de la școală. Vom intra în instanță pentru judecarea pe fond, unde vom discuta pe fiecare dovadă în parte”, a declarat avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii.

Tribunalul București (TB) a respins, în 28 noiembrie, cererea de arestare preventivă a polițiștului Cristian Cioacă, principalul suspect în uciderea soției sale – avocata Elodia Ghinescu, dată dispărută din septembrie 2007.

În urma deciziei TB, Cioacă le-a declarat râzând reporterilor că s-au spus multe despre el și că îl așteaptă un copil acasă.

Tribunalul București a susținut, în motivarea deciziei din 28 noiembrie, că pronunțarea unei hotărâri declarative de moarte a Elodiei Ghinescu nu exclude în mod absolut ca aceasta să fie în viață, câtă vreme nu s-a putut constata în mod fizic decesul, astfel că instanța a respins cererea de arestare a lui Cristian Cioacă.

„Faptul că legiuitorul a recunoscut pentru cel care este în viață, dar care a fost cel declarat judecătorește mort, dreptul de a cere anularea unei asemenea hotărâri, relevă caracterul relativ al realității stabilite în această procedură”, a arătat judecătorul care a respins cererea de arestare a lui Cioacă – suspectat de cinci ani pentru uciderea soției sale Elodia Ghinescu.

În motivarea deciziei s-a mai precizat că achetatorii au găsit urme de sânge aparținând Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioacă, găsit în torpedoul mașinii lui, pe mocheta din portbagaj și în mai multe locuri din apartamentul lor, stabilind că polițistul, după ce a ucis-o, i-a tranșat trupul, pentru a-l putea ascunde.

Anchetatorii au mai cerut încarcerarea lui Cioacă, însă, în lipsa cadavrului, solicitarea a fost respinsă.

Urmele de sânge care l-au trădat pe Cioacă

Totuși, în anul 2007, judecătorii instanței supreme au reținut infracțiunea de omor calificat și au dispus ca măsură preventivă în cazul lui Cristian Cioacă interdicția de a părăsi țara. Cioacă a avut interdicție patru luni, măsura nemaifiind prelungită de instanță.

În 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost declarată moartă, printr-o sentință a Judecătoriei Brașov.

În 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de către Primăria Câmpulung Muscel, după ce decizia de declarare a morții acesteia a devenit definitivă și irevocabilă, certificatul fiind depus la dosarul în care polițistul Cristian Cioacă este cercetat pentru omor.

Între timp, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziționat de Poliția Română în anul 2010, respectiv Crimelight, criminaliștii au descoperit pe pereții dormitorului locuinței Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, multe urme de sânge.

Și în 2007, anchetatorii au găsit multe pete de sânge în locuința celor doi soți, după ce acestea fuseseră spălate.

Însă, în lipsa cadavrului și a unui certificat de deces a persoanei date dispărută, în 23 septembrie 2007, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Ciocă, dispunând însă interdicția de a părăsi țara în cazul acestuia. Dosarul avea atunci câteva zeci de pagini.

Cioacă susține că este nevinovat

Cioacă și-a susținut nevinovăția, în fața judecătorilor, și a spus că soția sa îl înșela. „Eu încă imi mai aștept soția acasă. Sunt sigur că o să apară. Nu am nicio legătură cu acuzațiile ce mi se aduc”, afirma atunci Cioacă.

Ulterior, el afirma în emisiuni televizate că soția sa îi trimite mesaje din străintate, ba și diverse cadouri.

Anchetatorii au pus sechestru asiguratoriu asupra imobilului Elodiei Ghinescu, astfel că soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, nu l-a putut înstrăina.

Între timp, criminaliștii au continuat să strângă probe. Astfel, au fost ridicate urme de sânge găsite în locuința lui Ghinescu, respectiv din dormitorul acesteia, în urma analizei Crimelight, au fost transmise Institutului Național de medicină legală, care a comunicat procurorilor, marți, 27 noiembrie, faptul că ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.

Astfel, procurorii l-au convocat, miercuri, pe Cristian Cioacă la Parchet pentru a i se aduce la cunoștință noile probe, dar și că s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva sa, precum și că va fi cerută arestarea preventivă a sa.

Întrucât i-a fost respinsă solicitarea de a reveni în postul de ofițer la Departamentul judiciar al IPJ Brașov, competența de a-l judeca pe Cioacă revine instanței ordinare, respectiv tribunalului.

Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Brașov a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007. Soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, de la Poliția din Argeș, a anunțat Poliția despre dispariția femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoștințe pentru a intra în corespondența electronică a avocatei, scopul fiind – potrivit acestuia – acela de a vedea cu ce bărbat se conversa.

Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soția sa ar fi moartă.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului.

Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete de sânge ale Elodiei.

Citește și