Dosarul familiei Cosma va fi REJUDECAT
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, rejudecarea de către secția penală a ÎCCJ a dosarului în care fostul deputat Vlad Cosma și fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, sunt acuzați de trafic de influență, respectiv luare de mită și abuz în serviciu.
Decizia instanței supreme a fost luată cu majoritate de voturi.
La ultimul termen în acest dosar, DNA a cerut pentru Vlad Cosma condamnarea la 4 ani și 8 luni de închisoare, în vreme ce pentru tatăl acestuia, Mircea Cosma, procurorii au cerut menținerea primei pedepsei de 8 ani. Tot la ultimul termen al procesului, Vlad Cosma le-a spus magistraților că își menține nevinovăția. Și tatăl său, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a spus cu ochii în lacrimi că este nevinovat.
Vlad și Mircea Cosma au fost trimiși în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de DNA de trafic de influență, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influență și dare de mită, iar Mircea Cosma și Daniel Alixandrescu sunt judecați pentru luare de mită și abuz în serviciu.
„În perioada 2012 – 2013, inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru au pretins și primit de la trei reprezentanți ai unor societăți comerciale, denunțători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăți către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse și primite de cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova și anume la inculpații Cosma Mircea, președintele autorității publice județene și Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcției Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziții Publice și Contracte, precum și Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăți să obțină de la Consiliul Județean Prahova trei lucrări de modernizare/întreținere a drumurilor, dar și pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate”, anunțau procurorii.
Cele trei lucrări se refereau la obiectivele următoare: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, județul Prahova”, „Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice – plombe” și „Întreținerea curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.