Prima pagină » Știri » Dosarul fostului șef al BCCO Alba Iulia, preluat de DIICOT Structura Centrală. Berbeceanu, dus la spital în această dimineață

Dosarul fostului șef al BCCO Alba Iulia, preluat de DIICOT Structura Centrală. Berbeceanu, dus la spital în această dimineață

Dosarul fostului șef al BCCO Alba Iulia, preluat de DIICOT Structura Centrală. Berbeceanu, dus la spital în această dimineață
Dosarul în care fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere a fost preluat, vineri, de DIICOT Structura Centrală de la serviciul teritorial al Direcției.

Dosarul în care fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere a fost preluat, vineri, de DIICOT Structura Centrală de la serviciul teritorial al Direcției.

„În baza art. 201 din Legea 508/2004 privind înființarea, organizarea și funcționarea în cadrul Ministerului Public a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu referire la art. 209 alin.4 1 din Codul de procedură penală, la data de 01 noiembrie 2013, prin Rezoluția nr. 2407/VIII/1/2013 a procurorului șef DIICOT, s-a dispus preluarea la nivelul DIICOT – Structura Centrală a dosarului Serviciului Teritorial Alba Iulia, privind pe inculpații Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anișoara Ramona și Berbeceanu Traian, în vederea continuării urmăririi penale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Tot vineri Berbeceanu ar fi fost dus la spital, după ce i s-ar fi făcut rău, potrivit Antena 3.

Instanța supremă a decis definiv, miercuri, ca fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, să fie cercetat în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de procurori că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Berbeceanu a declarat în fața magistraților de la instanța supremă că nu deconspirat niciuna dintre perchezițiile în legătură cu care este acuzat de procurorii DIICOT, subliniind că este nevinovat.

„Cei aflați în gruparea informatorilor se întâlnesc cu tot felul de surse. De cele mai multe ori, acestea sunt persoane din mediul infracțional. Polițiștii desfășoară o activitate foarte periculoasă și așa se ajunge la marile dosare ale DIICOT”, a spus Berbeceanu, în fața judecătorilor instanței supreme.

El a adăugat că orice polițist care vrea să rețină cât mai multe informații înregistrează discuțiile pe care le poartă cu așa-zisele surse.

„Eu le înregistram cu reportofonul. (…) M-am întâlnit cu ei pentru a obține informații. Ei mă căutau, ei veneau la mine. M-am întâlnit cu informatorii caracterizați și nominalizați de unitatea de poliție din care făceam parte, cât și cu alte surse informative care nu erau nominalizate în scriptele Poliției”, le-a mai spus Berbeceanu judecătorilor.

Fostul șef al Brigăzii de de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia a mai spus, în același context, că întâlnirile cu ambele categorii de persoane se desfășurau într-un cadru conspirat, în locuri cât mai „dosnice și întunecate” și pe o perioadă cât mai scurtă.

Procurorul a cerut instanței să respingă recursul lui Berbeceanu împotriva deciziei de arestare, arătând că acesta se află în boxa acuzaților ca o consecință a activității lui.

„Berbeceanu a pozat în fața dumneavoastră în poziția de victimă. Din agenda găsită în mașina lui reiese faptul că pe el îl preocupa «trimiterea la procurori doar a dosarelor cu fraieri». Nu i se neagă performanțele profesionale. Faptul că se află în boxa acuzaților este o consecință directă a activității acestui inculpat”, a spus procurorul.

Imediat după finalizarea dezbaterilor de la instanța supremă, Traian Berbeceanu a fost dus la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu afirmațiile dintr-o scrisoare atribuită acestuia și dată publicității după reținerea sa, în care se relata că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

Fostul șef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv în 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT. Decizia a fost contestată de Berbeceanu la instanța supremă, care miercuri a dispus definitiv ca acesta să fie cercetat în arest.

Tot atunci au mai fost arestați Titus Biriescu și Ramona Biriescu, cercetați în același dosar.

Potrivit procurorilor, soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, au sponsorizat BCCO Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu.

Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba și Inspectoratul Școlar Hunedoara.

Procurorii DIICOT au făcut, în 23 octombrie, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia.

Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În 24 octombrie a fost postată pe Internet o scrisoare atribuită șefului BCCO Alba Iulia, o parte a documentului fiind postată și pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

În scrisoarea de 29 de pagini, adresată „tuturor polițiștilor din structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române”, șeful BCCO Alba Iulia afirma că în ultima perioadă asupra sa și a echipei pe care o conduce se „desfășoară o acțiune mârșavă de mari proporții, organizată și coordonată de procurori ai DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații”.

Șeful BCCO Alba Iulia le spunea colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt „vânați”, „denigrați” și că împotriva lor „se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase”.

„Vă cer doar să aveți grijă de voi și de subordonații voștri, să vă feriți în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânați, denigrați, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase….dar mâine ați putea să fiți voi în locul nostru”, se mai arăta în scrisoare, dată publicității de Antena 3.

În același document, șeful BCCO Alba Iulia vorbește despre un complot împotriva sa, în care sunt implicați procurori DIICOT și un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare și acuzând legături ale celor menționați cu diferiți infractori.

El îi acuză pe procurorii DIICOT că „au confiscat” rezultatele BCCO, pe care „și le-au atribuit fără rușine, mințind mereu că au făcut sute de percheziții, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri”.

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind și despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau polițiști care ar avea legătură cu diferiți infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.